Enflasyon son bir yılın en düşüğünde

Haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 15,72 ile son bir yılın en alt seviyesine düşerken, 2019 yılının da en düşük aylık enflasyonu oldu.

EKONOMİ 03.07.2019, 12:55
Enflasyon son bir yılın en düşüğünde

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) haziran ayında yüzde 0,03 ile piyasa beklentisinin oldukça altında yükseliş kaydederek, 2019 yılının en düşük aylık enflasyonu oldu. Yıllık enflasyon da 2,99 puan düşerek yüzde 18,71'den yüzde 15,72'ye geriledi. Böylece yıllık enflasyon son bir yılın en alt seviyesine düşmüş oldu.

Anadolu Ajansı (AA) Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, haziran ayında enflasyonda lehte baz etkisinin çok güçlü olduğunu kaydetti. Geçen ay ki gerilemede, meyve-sebze fiyatlarında yüzde 11'i aşan aylık sert düşüşün etkili olduğunu vurgulayan Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, enerji grubunda yüzde 1 ile geçen yılın tersine azalış izlendiğini bildirdi.

Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, kurlara ve talebe hassas olan bazı gruplarda (mobilya, tekstil, ev içi ev aletleri, görsel-işitsel sistemler vb) fiyat yükselişlerinin ılımlı kaldığına işaret etti.

Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, ayakta tedavi, kişisel bakım, otel-lokanta gibi bazı gruplarda belirgin yükselişler kaydedildiğini belirterek, "Giyim fiyatları mevsimlik düşüşün ise yüzde 1,57 ile geçen yılki indirimin üzerinde olması da yıllık enflasyonu hafif aşağı çekti. Böylece, yıllık TÜFE de önceki ayki yüzde 18,71 seviyesinden yüzde 15,72'ye azalış gösterdi." ifadelerini kullandı.

Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, gıda enflasyonunun işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı gerilediğinin altını çizdi.

"TCMB temmuz ayı toplantısında faiz indirim sürecine start verebilir"

Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, gelecek dönem seyri açısından gıda fiyatlarının belirsizliği ve oynaklığı dışında, ham petrol ve diğer emtia fiyatlarının görünümü, döviz kuru hareketleri ve kamu fiyat/vergi ayarlamalarının enflasyon üzerindeki risklerin yönünü belirleyeceğini dile getirdi.

Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, kısa vadede, geçici KDV (Katma Değer Vergisi) ve ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) indirimlerinin haziran ayı sonunda uzatılmaması nedeniyle TÜFE’ye (Tüketici Fiyat Endeksi) yukarı yönde 1 puan etkinin öngörüldüğünü ifade ederek, elektrik, çay ve şeker gibi kamuya ait ürün ve hizmetlerde görülen fiyat yükselişinin etkisinin ise yaklaşık 0,6 puan seviyesinde olacağını söyledi.

Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, TCMB'nin (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) bu ay ki faiz kararına ilişkin, "Son dönemde yerel seçim (23 Haziran Yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimleri) belirsizliğinin geride bırakılmasının ve S-400 konusundaki geçici rahatlamanın (Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ikili görüşmesindeki ılıman açıklamalar) risk primlerinde kısmi gerilemeye yol açtığı gözlemlenmekte. Bu doğrultuda, 25 Temmuz'daki PPK (Para Politikası Kurulu) toplantısında faizlerde indirim sürecinin 100 baz puanlık indirimle başlatılması mümkün görünmekte." dedi.

"Enflasyon haziran ayında sert düştü"

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı da haziran ayında tüketici enflasyonunun yüzde 0,03’lük sınırlı bir yükseliş kaydederek, yıllık enflasyon oranında 3 puanlık ciddi bir düşüşün yaşanması ile sonuçlandığı değerlendirmesinde bulundu.

Böylece, geçen yılın ekim ayı sonunda yüzde 25,24 ile tepe yapan, sonrasında yüzde 19-20 aralığında sıkışan yıllık enflasyon oranının haziran ayı sonunda yüzde 15,72’ye sert bir düşüş kaydederek, beklenen dezenflasyon sürecine hızlı bir başlangıç yapmış olduğunu belirten Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Her ne kadar temmuz ayına dair baskı unsurları bulunuyor ve yıllık enflasyonda yükselişe neden olabilecek olsa da (elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 14,98’lük zam, sektörel ÖTV indirimlerinin haziran ayı sonu itibariyle sona ermiş olması vs.) yıllık enflasyon oranının, kur ve petrol fiyatlarındaki destekleyici görünümün yanı sıra devam edecek baz etkisinin de katkısıyla, ağustos ayından itibaren tekrar düşüş trendine geri döneceği, hatta eylül-ekim döneminde tek haneli rakamların görülmesinin ihtimal dahilinde olduğuna dair tahminlerimizi koruyoruz.

Yılın son iki ayında ise terse dönecek baz etkisi nedeniyle, yıllık enflasyon oranında yükselişin gözlenebileceğini öngörüyoruz. Yıl sonuna (Aralık 2019) dair tahminimizi yüzde 14,5’te tutmakla birlikte, aşağı yönlü risklerin mevcut olduğunu da ifade etmemiz gerekir."

"Merkez Bankası faiz indirim sürecine güçlü bir başlangıç yapabilir"

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, kurda geçmiş dönemde yaşanan değer kaybının gecikmeli etkileri gözlenmeye devam ederken (otomotiv, ulaştırma hizmetleri, turlar, ev bakım mal ve hizmetler, yemek-otel hizmetleri, kişisel bakım vs), kurda son dönemde yaşanan değer kazancının olumlu etkilerinin de gözlemlenmeye başlandığını (eğlence-kültür, bazı dayanıklı tüketim malları gibi) beyan etti.

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, kurdaki güçlü seyrin korunmasının, dezenflasyon süreci ve enflasyon beklentilerinin seyri açısından destekleyici olacağını vurguladı. 

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, bu ayki PPK (Para Politikası Kurulu) kararı ile ilgili olarak, "lIımlı gelen haziran ayı enflasyonu gelecek döneme ilişkin destekleyici unsurlar eşliğinde, TCMB'nin (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) 25 Temmuz PPK (Para Politikası Kurulu) toplantısında faiz indirim sürecine güçlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Sonraki dönemde ise, dezenflasyon sürecinden alınan sinyallere bağlı olarak, 'ölçülü' adımların derecesini belirleyeceğini öngörüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Enflasyonun aşağı yönlü seyri sürebilir"

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek de TÜFE'de (Tüketici Fiyat Endeksi) gıda ve baz etkisinin ön plana çıktığını bildirdi.

Enflasyon gelişmelerinin genel olarak piyasa beklentilerine paralel eğilim ortaya koyduğunu söyleyen Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, şunları söyledi:
"Özellikle gıda fiyatları üzerinden aşağı yönlü baskı kurulması ve yıllık enflasyonun gerilemesi öngörülüyordu. Nitekim taze meyve ve sebze yüzde 11,26 gerilerken, işlenmemiş gıda kalemi ise yüzde 5,61 geriledi. Fakat çekirdekteki yükselişin korunması yıllık baz etkisinin aşağı yönlü etkisine rağmen dikkat çekici. Altın hariç dayanıklı mallar kalemin yüzde 0,53 yükselmesi ve hizmet kalemlerindeki yukarı yönde eğilimin korunması hali hazırda enflasyon açısından tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini gösteriyor."

Aylık enflasyona en yüksek katkı 0,21 puan ile otel ve lokantalardan geldiğini açıklayan Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, gıda ve alkolsüz içeceklerin 0,38 puan ile düşürücü yönlü etkide bulunduğunu bildirdi.

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, enflasyonun yapılan son zamların ve KDV (Katma Değer Vergisi) ayarlamasının etkisiyle temmuz ayında 1-2 puan aralığında normalin üzerinde seyretme ihtimalinin bulunduğunu ifade etti.

Diğer taraftan haziran-ekim döneminde baz etkisi gözleneceğinden aşağı yönlü seyrin devam edebileceğinin altını çizen Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, sözlerini şu şekilde tamamladı:
"Bu senaryo ek kur şokunun olmadığı durumu kapsamakta. Çekirdek ve hizmet kalemlerindeki eğilim, kur hareketliliğinin fiyatlardan baskısını çıkarmadığını doğruluyor. Yıl sonu (Aralık 2019) için yüzde 15 civarında kapanış ihtimali hali hazırda senaryomuzda olmaya devam ediyor."

Yorumlar (0)