Enerji Bakanı Fatih Dönmez: "Hazar'ın doğusunu ve batısını birleştirmeliyiz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türk devletleri arasında daha çok elektrik, petrol ve doğal gaz enterkoneksiyonu oluşturulması konusunda çalışılması gerektiğini açıkladı. 

EKONOMİ 28.09.2022, 16:50 29.09.2022, 09:57
Enerji Bakanı Fatih Dönmez: "Hazar'ın doğusunu ve batısını birleştirmeliyiz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kazakistan'ın Almatı kentinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Enerji Bakanları Toplantısı'nda konuşma yaptı ve yaklaşık 3 yıldır enerji piyasaları bakımından son derece kritik dönemden geçildiğini aktardı.

Salgın sonrası toparlanma süreci ve jeopolitik gelişmelerin enerji sektörü üzerinde baskı oluşturduğunu söyleyen Dönmez, "Artan fiyatlar ve olağan dışı hava şartları sebebiyle enerji güvenliği endişeleri sürüyor. Jeopolitik gerilimler de bunları tetiklemekte, piyasalarda fiyat artışlarına ve istikrarsızlığa sebep olmaktadır. Bu sebeple akılcı, uzun vadeli ve dengeli bir planlama gerektiren enerji arz güvenliğimiz bakımından kaynakların ve güzergahların çeşitlendirilmesi önem arz etmekte." sözlerini kullandı.

Dönmez, küresel açıdan yüksek petrol ve aşırı maliyetli gaz fiyatlarına şahit olunduğuna dikkat çekerek, ithalata bağımlı ülkelerin büyük bölümünün mevcut fiyatlar karşısında tüketicilerini korumak için adımlar attığını söyledi.

"Enerji verimliliğini artırmak için çabalar sarf ediyoruz"

Türkiye'nin devamlı büyüyen enerji talebi ve yüksek ithalat bağımlılığı ile gelişmekte olan bir ülke olduğunu söyleyen Dönmez, "Bu sebeple sürdürülebilir kalkınmanın önemi bizim için büyüktür. Bizler yerli petrol ile gaz arama ve söz konusu ürünlerin üretimini artırmak, gaz ve petrol tedarik kaynaklarını ve ilgili altyapıyı çeşitlendirmek, yenilenebilir enerjiyi yaygınlaştırmak, enerji karışımımızı çeşitlendirmek için nükleer santraller kurmak ve enerji verimliliğini artırmak üzere büyük gayret sarf ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Yeni rezerv bulmak üzere çalışmalarımız devam ediyor"

Türkiye'nin, yenilenebilir enerjide büyük bir ilerleme kaydettiğini ve yenilenebilir enerji kapasitesinin güç içindeki payını yüzde 54'e çıkarttığını söyleyen Bakan Dönmez, rüzgar enerjisi sektöründe Türkiye'nin öncü ülkelerden olduğunu ifade etti.

Dönmez, ülkenin ithalat bağımlılığını azaltmak amacıyla Akdeniz ve Karadeniz’de gaz ve petrol aramaya yönelik bir açık deniz programı geliştirdiklerini ve uygulamaya koyduklarını aktararak, "2020’de Karadeniz'de 540 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfettik. Yeni rezerv bulmak üzere çalışmalarımız devam ediyor. Bu gazı önümüzdeki yıla kadar şebekemize dahil etmeyi planlamaktayız." sözlerini kullandı.

"Hazar'ın batısı ve doğusunu birleştirmeliyiz"

Dünyanın en önemli enerji girdisinin enerji verimliliği olduğuna dikkat çeken Dönmez, şunları söyledi:

Dönmez, toplantıya katılan ülkeler arasında iş birliğinin artırılması gerektiğine vurgu yaparak, "Ülkelerimiz pek çok alanda birbirini tamamlayıcı niteliklere sahiptir ve bizlerin de bu potansiyeli çok uluslu petrol ve doğal gaz projelerinin hayata geçirilmesinde özellikle sinerji yaratmak üzere kullanması gerekmektedir. Bu çerçevede bölgemizde daha fazla elektrik ve hidrokarbon enterkoneksiyonu oluşturulması konusunda çalışabiliriz. Hazar'ın batısı ve doğusunu birleştirmeliyiz." değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar (0)