Emtia piyasasında ‘negatif’ seyir!

Doların değer kazanması ve Çinli Tsingshan'ın büyük tedarik anlaşması yaptığına ilişkin haberler emtia piyasasında nikel fiyatlarında yüzde 10’luk düşüş yaşanmasına neden oldu. Önceki hafta yüzde 6,5 yükselen kahvenin fiyatı, geçen hafta ise yüzde 6’nın biraz üzerinde değer kaybetti.

EKONOMİ 08.03.2021, 13:25 08.03.2021, 18:31
Emtia piyasasında ‘negatif’ seyir!

Emtia piyasasında negatif seyrin birçok sebebi olmasına rağmen emtiaların en önemli değer kaybetme sebebi doların yükselen trendi oldu. Öte yandan ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları da emtia fiyatlarının düşmesinde etkili olan bir diğer neden.

Petrolde yükseliş trendinde

Pandemi sürecinde petrolün varil fiyatı tarihin dip noktasını görse de son süreçte Brent petroldeki yükseliş dikkatlerden kaçmıyor. Geçen hafta yüzde 8'e yakın değer kazanan Brent petrol, 69,5 dolarla Ocak 2020'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Altında düşüş devam ediyor 

Doların yükseliş trendinin aksine altındaki düşüş geçen hafta da sürdü. Yüzde 2’ye yakın değer kaybeden altının onsu, 1.687,48 dolara kadar gerileyerek 2020 yılının Haziran ayından itibaren en düşük seviyeyi görmüş oldu. 

Nikelde Çin etkisi!

Çinli Tsingshan'ın büyük tedarik anlaşması yaptığına ilişkin haberler nikel fiyatlarını olumsuz yönde etkiledi. Anlaşmanın akabinde ise Nikel fiyatında yüzde 10'un üzerinde düşüş yaşandı. 

Tarım emtiaları geriledi

Tarım emtiaları da düşüş trendin de…

Bir önceki hafta yüzde 6’nın üstünde değer kazanan kahve fiyatları, geçen hafta değer kaybederken, pamuk fiyatlarında da yüzde 1 civarında düşüş oldu. 

Önceki hafta 14,4575 dolarla 2014 yılının Haziran ayından bu yana en yüksek seviyeyi gören soya fasulyesi, yükselişini sürdürdü. Ekonomistler, tarım emtia fiyatlarındaki genel düşüşlerin üretim tahminlerindeki yükselişten kaynaklandığını vurguladı.
 

Yorumlar (0)