Emtia piyasasına dolar baskısı yaramadı!

Emtia piyasalarına, ‘dolar talebinin artması’ ve ‘Amerika Birleşik Devletleri’nin 10 yıllık tahvil faiz oranları’ baskısı nedeniyle nisan ayına olumlu başlangıç yapamadı.

EKONOMİ 05.04.2021, 13:14 05.04.2021, 16:50
Emtia piyasasına dolar baskısı yaramadı!

Geçen hafta olumsuz bir seyir ile başlayan emtia piyasasında hem ‘dolar talebi’ hem de ‘ABD 10 yıllık tahvil faiz’ baskısı hissedildi.

Uzmanlar, pandemi kapsamlı yaşanan kısıtlamaların devam edeceğine dair beklentinin sürmesiyle, ekonomilerin olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Altına ABD 10 yıllık tahvil faizi etkisi

2020 yılının haziran ayında 1.677,99 dolardan işlem gören altının ons fiyatı, gelen tepki alımlarıyla 1.730’ların üstüne çıktı. Özellikle altın fiyatları üzerinde ABD 10 yıllık tahvil faiz oranları etkisi çok yüksek seviyede gerçekleşti.

Öte yandan bakır ve alüminyum fiyatlarında sırasıyla, yüzde 2 ve 1,5 oranlarıyla negatif yönlü hareket etti.

Kahveye olan talep düştü!

Tarım emtia fiyatlarına bakıldığında ise, kahvede yüzde 6 seviyelerinde düştü. Artan vaka sayıları ve Avrupa’daki kısıtlamalar nedeniyle kahve talebinde düşüş yaşandı.

Öte yandan petrol fiyatlarında yaşanan negatif yönlü hareket ile şekerde de azalmaya yol açtı.

‘Avrupa’da artan aşı endişeleri olumsuz yansıyor’

Dolar endeksinin ve tahvil faiz getirilerinin yüksek olduğunu ifade eden Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen, Avrupa’da artan aşı ve vaka gerginliğinin küresel piyasaları negatif etkilediğini belirtti.

Mısırda yaşanan artışa işaret eden Ergezen, mısır alanlarının azalacağına yönelik duyulan kaygının fiyat artışına direkt etki ettiğini söyledi.

Yorumlar (0)