Emtia piyasalarında sert düşüş

Merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında ‘şahin politika’ hamlelerini sürdürmesi ve birçok ülkede artan resesyon endişeleri sonrası emtia piyasalarında geçen hafta sert düşüş yaşandı. 

EKONOMİ 26.09.2022, 15:57
Emtia piyasalarında sert düşüş

Tüm dünyada artan enflasyon oranları, başta ABD olmak üzere merkez bankalarını agresif faiz artırımına teşvik ediyor. Bu kapsamda Amerikan Merkez Bankası (FED) peş peşe 3 kez faiz artışı yaparak doları güçlü tutmaya çalıştı. FED yetkililerinden yapılan açıklamada, faiz artışlarının devamına yeşil ışık yakıldı ve agresif hamlelerinin süreceğine yönelik ipuçları verildi. Yaşanan bu durum, birçok ülke gibi ABD’de de resesyon endişelerini artırdı. 

İngiltere’de politika faizi yüzde 2,25’e çıkarıldı

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan FED Başkanı Jerome Powell, mevcut enflasyon oranlarını aşağı çekebilmek için uzun süreli ‘trend altı büyüme’ yaşayabileceklerini vurguladı. ABD’nin ardından Güney Afrika, Tayvan, Filipinler, İngiltere, İsviçre ve Norveç gibi ülkeler de politika faizini artırdı.  İngiltere Merkez Bankası, politika faizini 50 baz puan daha artırarak yüzde 2,25’e çıkardı. Böylelikle İngiltere’deki politika faizi oranı, son 14 yılın zirvesini görmüş oldu. 

Geçen hafta altının ons fiyatı 1.639 dolara geriledi

Ekonomistler, birçok ülkede görülen agresif faiz artışlarının, ülkeleri resesyona sürükleyebileceğini vurguladılar. Öte yandan dolara olan talebin son dönemde artması, emtia fiyatlarının da sert düşüş yaşamasına sebep oldu. Bu kapsamda geçen hafta ons fiyatı 1.639 doları gören altın, 2020 yılının nisan ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Altının geçen haftaki düşüşü yüzde 1,9’u buldu. Bu süreçte platin yüzde 5,7, gümüş ise yüzde 3,6 oranında değer kaybetti. Paladyumdaki değer kaybı ise yüzde 3,2 olarak kayıtlara geçti. Bakır da geçen haftayı yüzde 4’lük değer kaybıyla kapattı. 

Brent petrolde yüzde 5,4’lük düşüş

Geçen hafta brent petrol de yüzde 5,4 oranında kayıp yaşadı. New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğalgazın bu süreçteki kaybı ise yüzde 12,1 oldu. Öte yandan brent petrol, merkez bankalarının agresif hamlelerinden etkilenen başlıca emtialar arasında yer alıyor. Ülkelerin stok seviyelerini her geçen gün artırmaları, doğalgaz ve petrol fiyatlarının düşmesine sebep oluyor.

Pirinç yüzde 2,5 oranında değer kaybetti

Geçen hafta tarım emtiaları ise bir yandan faiz artışlarıyla düşerken, bir taraftan da hava sıcaklıkları ve jeopolitik riskler sebebiyle yükseliş yaşadı. Bu kapsamda, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören soya fasulyesi yüzde 1,6, buğday yüzde 2, mısır yüzde 0,3 ve pirinç ise yüzde 2,5 oranında değer kaybetti. Bu süreçte pamuk yüzde 6,8 oranında değer kazanırken, kakaodaki yükseliş ise yüzde 4,5 oranında gerçekleşti. Geçen hafta şeker yüzde 0,5, kahve ise yüzde 2,3 oranında değerlendi. 

Yorumlar (0)