EMO hesapladı: İşte 4 kişilik ailenin elektrik faturası

EMO (Elektrik Mühendisleri Odası) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, yeni elektrik tarifesi ile birlikte 4 kişiden oluşan bir ailenin asgari hayat koşullarında tüketeceği öngörülen 230 kWh'lik elektriğin faturasının yüzde 73 oranında artışla 364 liraya yükseleceğini belirtti.

EKONOMİ 02.01.2022, 01:33
EMO hesapladı: İşte 4 kişilik ailenin elektrik faturası

EMO tarafından gerçekleştirilen açıklamada, Aralık 2021 tarihinde 150 kWh'lık tüketim için 137,5 lira ödenen faturanın bu ay yüzde 50 oranında zamla 206 liraya çıktığı kaydedildi.

"4 kişilik bir aile en az 364 lira ödeyecek"

"Aylık tüketimi 150 kWh'nın da altında kalan ailelerin elektrik faturaları dahi yüzde 50 oranında artacakken, tüketimle ilişkili olarak 150 kWh'nın üzerine çıkan aileler kademe kademe artan zam oranına maruz kalacak." denilen açıklama, şöyle devam etti:

"EMO'nun hesaplamaları doğrultusunda, 4 kişiden oluşan bir ailenin asgari hayat koşulları için tüketeceği düşünülen 230 kWh'lik elektriğin faturası yüzde 73 oranında yükselişle 211 liradan 364 liraya yükseldi. Böylelikle tüketimi çok az olan meskenler için yüzde 50 düzeyinde seyreden zam oranı, standart düzeyde tüketimi olan meskenler için yüzde 73'e kadar yükseldi. Kış mevsiminde ısınma, yaz mevsiminde soğutma için de elektrik harcayan, ortalama tüketimi daha fazla olan meskenlerde ise zam oranı, tüketime bağlı olarak yükselecektir. Örneğin aylık tüketimi 450 kWh olan bir meskenin 412 lira olan aylık faturası yüzde 94 oranında artarak, 800 liraya yükselecektir."

Tavsiyeler sıralandı

Enerji maliyetlerinin yükselmesinin bütün ekonomiyi olumsuz yönde etkileyen, enflasyonu yükselten bir durum olduğu ifade edilen açıklamada, şu tavsiyelere yer aldı:

"Bu sebeple enerjide, üretimin adımından başlayarak, tüketimine değin bütün süreçler halk yararı esasına göre tekrar planlanmalıdır. Özelleştirilen elektrik santrallerinin kamulaştırılmasına ek olarak, kamunun daha az maliyetle üretim gerçekleştirmek için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi gereklidir. Elektrik dağıtımı adımının da kamulaştırılarak, merkezi planlamaya geri dönülmesiyle birlikte elektrik faturalarında gerçek manada bir denge oluştuğu görülecektir."

Yorumlar (0)