Emekli olacaklar dikkat! Artık internet üzerinden yapılacak

SGK Adana İl Müdürü Bilal Canbolat, 3-5 yıl içerisinde emekli maaşlarının tamamen internet üzerinden bağlanabileceğini bildirdi.

EKONOMİ 17.10.2019, 14:11
Emekli olacaklar dikkat! Artık internet üzerinden yapılacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Adana İl Müdürü Bilal Canbolat, “3-5 yıllık yakın bir gelecekte siz kendiniz emeklik başvurusunu sistemden yaptığınız zaman e-devlet üzerinden 'emekli aylığımı bağla' butonuyla bağlayabilecek hale geleceksiniz." ifadesini kullandı.

1 Kasım 1965'te yürürlüğe giren Türkiye-Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesine göre, Almanya’da çalışan Türk vatandaşları ile bu kişilerin aile bireyleri, sosyal güvenlik haklarını Türkiye’de de kullanma hakkına sahipler.

Türk ve Alman vatandaşlarını sosyal güvenlik hakları hususunda bilgilendirmeye yönelik olarak, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Alman Emeklilik Sigortası Kurumları arasında Adana, Mersin ve Osmaniye şehirlerinde ikamet eden vatandaşlar için 22-24 Ekim tarihleri arasında SGK Adana İl Müdürlüğünde Türkiye - Almanya Danışma Günleri gerçekleştirilecek.

"Danışma hizmeti ücretsiz verilecek"

SGK Adana İl Müdürü Bilal Canbolat, konuya ilişkin gerçekleştirdiği basın toplantısında, danışma hizmetlerinin ücretsiz verileceğini kaydederek, "Danışma hizmeti, Türkiye-Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesinin öngördüğü sosyal güvenlik haklarına ve yurtdışında geçen sürelerin borçlanma yoluyla değerlendirilmesine ilişkin soruların Türk ve Alman uzmanlarla birebir yapılacak görüşmelerde cevaplandırılmasıyla gerçekleştirilecektir. Hizmetten yararlanmak isteyenlerin randevu almaları ve yanlarında mutlaka kimlik, Türk sigorta sicil numarası ile Almanya’da bulunduğu esnadaki ikamet ve çalışma yerlerine ait belgelerle gelmeleri gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

E-devlet üzerinden bağlanacak

Diğer yandan, emeklilik bağlanma süreleri hakkında da açıklamada bulunan Canbolat, bir emekli maaşının ortalama 15 gün içerisinde bağlandığına dikkat çekerek, “SGK ve Bağ-Kur aylıkları olarak değerlendirince SKG’yı 15 ile 17 gün içerisinde, Bağ-Kur’u ise 12 ila 17 gün arasında bağlıyoruz. Kişiden istenilen hizmet süreleri var, başka illerdeki hizmetler düzgün yüklenmediyse bunlara ilişkin süreç uzuyor." dedi. 

Önümüzdeki yıllarda emeklilik işlemlerinin internet üzerinden yapılacağını kaydeden SGK Adana İl Müdürü Bilal Canbolat, "3-5 yıllık yakın bir gelecekte siz kendiniz emeklik başvurusunu sistemden yaptığınız zaman e-Devlet üzerinden ‘Emekli Aylığımı Bağla’ butonuyla bağlayabilecek hale geleceksiniz. Çünkü tamamen hizmetler aktarılmış durumda. Bir şahsın tamamen isim, sicil numaraları, bordroları doğruysa aylık bağlama süresi memura gelince en fazla 30 dakika. Bu konuda bizim sorunumuz başka illerdeki hatalı hizmetler oluyor." şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)