Emekli ikramiyesine haciz konulur mu? Yargıtay'dan emsal karar!

Emekli ikramiyesi alan Z. G.’nin yaşamını yitirmesi üzerine alacaklı olduğu belirtilen kamu kurumu, merhumun emekli maaşına icra takibi başlattı. Emekli ikramiyesiyle ilgili icra takibinin kalkması adına mirasçıların açtığı davayla ilgili Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, emsal bir karar verdi.

EKONOMİ 21.05.2022, 15:41
Emekli ikramiyesine haciz konulur mu? Yargıtay'dan emsal karar!

İddiaya göre, yaşamını yitiren Z.G. adlı vatandaşın emekli ikramiyesi mirasçılarına devredildi. Hayatını kaybeden Z.G.'den alacaklı olduğu belirtilen kamu kurumu, emekli ikramiyesinin iadesi ile ilgili icra takibi başlattı.

Kamu kurumundan “emekli ikramiyesinin iadesi” talebi

Mirasçıların itirazı sonrasında takip durduruldu. Kamu kurumu bu defa da 1. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Davacı avukatı, borçlu olarak miras bırakan Z.G.’nin söz konusu mirasının 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararıyla birlikte en yakın mirasçılarının tamamınca reddedildiğini anımsattı.

Mirasçıların avukatı, davacının söz konusu alacağını takip ettiği dosyada haciz konulan murisin bu emekli ikramiyesi ve maaşının tereke kapsamında olmadığını ifade ederek, mirasçılara ait olduğunun belirlenmesini ve bu şekilde terekenin tasfiyesini savundu. Mahkeme; iflasın kapanması yönünde karar verdi. Mirasçıların avukatı tarafından karar; maaşının ve emekli ikramiyesinin terekeye dahil olmadığı iddiasıyla temyiz edildi. 

Yargıtay'dan emsal karar

Bunun üzerine devreye giren Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, emsal nitelikte bir karar verdi ve mirasçılar tarafından emekli ikramiyesinin alınmasını yerinde buldu. Yüksek Mahkeme; kanun gereği yaşamını yitirenin emekli ikramiyesinin hak sahibi olan mirasçılara ait olduğunu, tereke (mal varlığı) kapsamına dahil edilemeyeceğine karar verdi.

Kararda; “Yaşamını yitirenin en yakın mirasçılarının tamamınca reddolunan mirasın sulh mahkemesi tarafından iflas hükümleri gereği tasfiye edildiği anımsatıldı. Tasfiye neticesinde geriye kalan değerler, hak sahiplerine mirası reddetmemişler gibi verileceğinin belirtildiği söz konusu kararda, "5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun 89/10. maddesi kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tahakkuk ettirilmiş ya da ettirilecek olan emekli ikramiyelerini almadan önce hayatını kaybedenler ile ölüm zamanında aylığa müstahak yetim ve dul bırakmadan ölen iştirakçilerin söz konusu ikramiyelerinin kanuni mirasçılarına verileceği belirtilmiştir.

Emekli Sandığı tarafından yapılan ödeme, mirasçılara ait olması sebebiyle terekeye eklenmez, kanun kapsamında mirasçılara ödenen bir para olduğu için tenkis davasına mesele teşkil etmez. Bu hadisede miras bırakan Z.G., 02.06.2011’de yaşamını yitirmiş, miras ise en yakın mirasçıları tarafından reddolunmuştur.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın söz konusu yazısında belirtildiği gibi, Z.G.’ye kamu emeklisi olması sebebiyle 40 bin TL emekli ikramiyesi tahakkuk ettirilmiştir. Mahkeme tarafından kanun gereği emekli ikramiyesinin hak sahibi mirasçılara ait olmasına rağmen tereke kapsamında eklenerek tasfiyeye tabi tutulması doğru görülmemiş ve bu sebeplerle hükmün bozulması gerekmiştir" sözlerine yer verildi.

Yorumlar (0)