Elektrikli ev aletlerinin ithalatına gözetim uygulaması iptal edildi

Airfryer, dik süpürge ve stand mikserlere ilişkin 22 Nisan tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülen gözetim uygulamasından vazgeçildi.

EKONOMİ 29.03.2023, 11:42 29.03.2023, 18:01
Elektrikli ev aletlerinin ithalatına gözetim uygulaması iptal edildi

Ticaret Bakanlığı'nca hazırlanan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, 22 Nisan tarihinde yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete'de yayımlandı.

23 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete sayısında yayımlanan tebliğle beraber 22 Nisan tarihinde yürürlüğe girecek şekilde içlerinde stant mikserler, airfryer ve dik süpürgelerin de bulunduğu birçok elektronik ev aleti için ithalatta gözetim uygulamasına gidilmesi kararlaştırılmıştı. Bu kapsamda airfryerler için 100 dolar, dik süpürgeler için 100 dolar ve stant mikserler için 80 dolarlık birim gümrük kıymeti uygulanması öngörülmüştü.

Yapılmış olan yeni düzenlemeyle gözetim uygulamasına tabi eşya listesi tekrar düzenlendi ve bu eşyalar kapsamdan çıkartıldı.

Küçük ev aletleri ithalatı bir süre izlenecek

Bakanlık tarafından edinilen bilgiye göre 2013 senesinden bu zamana bazı küçük ev aletlerinin ithalatı konusunda gözetim uygulaması yapılıyor.

2013 senesinden bu zamana dek yeni özelliklere sahip farklı ürünler piyasaya çıkartılırken, halihazırda gözetim kapsamında olan ürün listesine airfryer, mikserler ve dik süpürgeler eklendi ve 22 Nisan tarihinde yürürlüğe girmek için yeni bir tebliğ hazırlandı ve bu düzenleme ile eski tebliğin de yürürlükten kaldırılması öngörüldü.

Buna karşın aradan geçen sürede yerli üreticilerin yatırım ve üretim planları yeniden değerlendirilirken, bu aşamada küçük ev aletleri ithalatının izlenmesine bir zaman daha devam edilmesinin uygun olacağına karar verildi. Bu kapsamda, yeni eklenen ürünler tebliğ kapsamından yeniden çıkartıldı. Bu çerçevede, 22 Nisan tarihinde yürürlüğe girecek olan tebliğe dair ürün listesi tekrar düzenlenmiş oldu.

Yorumlar (0)