Elektrik ve doğal gaza zam

EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu), meskenlerde eylül ayı itibarıyla geçerli olacak şekilde elektrik tarifesine yüzde 20 oranında zam yapıldığını duyurdu. BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma) ise doğal gazda eylül ayı itibarıyla geçerli olacak şekilde mesken tarifesinde yüzde 20,4 oranında zam yapıldığını açıkladı.

EKONOMİ 01.09.2022, 00:40
Elektrik ve doğal gaza zam

EPDK tarafından gerçekleştirilen açıklamada, pandeminin etkilerinin global ekonomilerde etkisini devam ettirdiği bir dönemde başlayan Ukrayna-Rusya Savaşı'nın başta Avrupalı ülkeler olmak kaydıyla bütün dünya enerji piyasaları için ağır neticeleri de beraberinde getirdiği kaydedildi.

'Global enerji krizi' olarak da değerlendirilen bu süreçte bütün ham madde fiyatlarında olağanüstü seviyelerde artışlar yaşandığının altı çizilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu durum Türkiye'de enerji üretim maliyetlerini de negatif yönde etkilemiştir. Özellikle son birkaç aydır global piyasalardaki enerji hammadde fiyatlarındaki yükselişlerin belirli düzeyleri geçmesi nedeniyle nihai elektrik tarifelerinde tarımsal faaliyetler ve konut abone grupları için yüzde 20, özel ve kamu hizmetler sektörü ile diğer abone grupları için yüzde 30, sanayi abone grupları için yüzde 50 oranında artış yapılmıştır. Bahse konu artışla birlikte 100 kilovatsaat elektrik harcaması olan bir konut abonesi için ödenecek olan tutar 173,46 TL olmuştur."

Yeni tarifeler bugün itibarıyla geçerli olacak.

Doğal gaza zam

BOTAŞ'ın resmi internet adresinde eylül tarifesine dair yer alan açıklamada, söz konusu artışlara karşın özellikle meskenlerde kullanılan doğal gazda tüketicilere yönelik olarak yüzde 80'in üzerinde destek verildiği kaydedildi.

İthal edilen bir enerji kaynağı olan doğal gazın tamamına yakınının yapılan uluslararası sözleşmeler kapsamında yurt dışı arz kaynaklarından temin edildiği belirtilen açıklamada, dünyada pandeminin etkisinin azalmasıyla birlikte artış gösteren gaz talebiyle ilişkili olarak global enerji piyasalarındaki doğal gaz fiyatlarında çok yüksek artışlar yaşandığı aktarıldı.

Açıklamada, Avrupa'daki en büyük doğal gaz tedarikçisi konumunda yer alan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sonrasında gaz fiyatlarındaki artışın sürdüğü ifade edilerek, pandemi öncesine kıyasla global piyasalardaki doğal gaz fiyatlarının neredeyse yüzde 2 bin arttığının ve buna rağmen global piyasalardaki gaz fiyatlarının şu ana dek tüketicilere birebir yansıtılmadığının altı çizildi.

Sanayi kuruluşlarında ve konutlarda Avrupa ülkeleri arasındaki en uygun fiyatlı doğal gazın ülkemizde kullanıldığı anımsatılan açıklamada, şöyle denildi:

"1 Eylül 2022'den itibaren tüketicilerimizi olanaklar çerçevesinde asgari seviyede etkileyecek şekilde doğal gaz fiyatlarında bir düzenleme gerçekleştirilmesi ne yazık ki mecburiyet haline gelmiştir. Bu çerçevede, 1 Eylül tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, meskenlerde kullanılan doğal gaz fiyatlarında yüzde 20,4, KOBİ'lerde kullanılan doğal gazın fiyatında yüzde 47,6, sanayide kullanılan doğal gazın fiyatında yüzde 50,8 ve elektrik üretmek için kullanılan doğal gazın fiyatında yüzde 49,5 oranında artışa gidilmiştir."

Yorumlar (0)