Elektrik ve doğal gaza zam gelecek mi? Bakan Dönmez açıkladı

Bir televizyon kanalının yayınına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik ve doğal gaza yeni yılda zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruyu yanıtladı. Şırnak'taki petrol arama faaliyetleri ile ilgili de konuşan Dönmez, "Son yıllarda karada yapılmış en büyük keşiflerden biri olabilir. Detayları yakında açıklayacağız." dedi.

EKONOMİ 07.12.2022, 09:24 Hakan Öksüz
Elektrik ve doğal gaza zam gelecek mi? Bakan Dönmez açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 24 TV'de yayınlanan "Yüz Yüze" programında merak edilen sorulara yanıt verdi. Elektrik ve doğal gaza yeni yılda zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya cevap veren Dönmez, "Şimdilik herhangi bir zam öngörüsü yok. Vatandaşlara yönelik sübvansiyonları sürdüreceğiz. Yükselen fiyatlara karşılık olarak para yardımı yapmaya devam edeceğiz. 2021 yılında 100 milyar lira civarında sübvansiyon sağlandık. Bunun yüzde 80'i doğal gaz yardımlarıydı." dedi.

Şırnak'taki petrol arama faaliyetlerinden bahsetti

Petrol arama çalışmalarına da değinen Dönmez, Şırnak civarında son bir yıldır sismik araştırmaların yoğunluk kazandığını söyledi. Önceki yıllarda güvenlik gerekçesiyle çalışmaların gerçekleştirilemediğini aktaran Bakan Dönmez, "Güvenlik güçlerimiz bölgedeki terör varlığını sonlandırdığı için sismik araştırma ve sondaj faaliyetlerini yürütebildik. Gabar Dağı'nda ve yakın bölgelerde dört kuyumuz var. Buralarda günlük 1200-1300 varil üretim yapıyoruz. O bölgedeki kuyu sayımızın en az 10 olmasını hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Karada yapılmış en büyük keşiflerden biri olabilir"

Gabar Dağı'nın farklı bir bölgesinde yürütülen sismik çalışmalarda da sona gelindiğini vurgulayan Bakan Dönmez, "Keşif amaçlı sondaj faaliyeti yürüteceğiz. Bazı rakamlar ortaya atılıyor ancak çalışmalar netlik kazanmadan bir açıklamada bulunmak istemiyoruz. Son yıllarda karada yapılmış en büyük keşiflerden biri olabileceğini düşünüyoruz. Netleşince açıklayacağız. O bölgeye şehit Esma Çevik'in ismini verdik. Oradaki 4 kuyudan günlük 5 bin ila 6 bin varil civarında üretimimiz var. Toplamda 1200 kuyumuz var, günlük petrol üretimimiz ise yaklaşık 65 bin varil." değerlendirmesinde bulundu.

Açıklama ne zaman yapılacak?

Çalışmalar sonucunda bulunan petrolün kalitesinden memnun olduklarının altını çizen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "O bölgeye yoğunlaşmalıyız. Sondaj ekiplerimizin çalışmalarını tamamlamalarını bekliyoruz. Muhtemelen yılın sonunda veya 2023'ün başında söz konusu rezerve ilişkin açıklamayı yaparız." diye konuştu.

"Yusufeli Barajı mayıs sonunda devrede olacak"

Devreye alınan Yusufeli Barajı sayesinde yıllık 1,7 milyar kilovatsaat civarında elektrik üretimi yapabileceklerini vurgulayan Dönmez, "Baraj su tutmaya başladı bile, kurulu gücü 568 megavat. İlk üretim mayıs ayının sonuna doğru başlayacak. Yaklaşık 2,5 milyon vatandaşımızın elektriği buradan sağlanacak. Geliri ise yıllık yaklaşık 5 milyar lira olacak. Barajı devreye alabilmek için harcanan para 35 milyar lira civarında. Projeden elde edilen gelirle birlikte bu gider 7 yılda amorti edilecek." dedi.

Yorumlar (0)