Elektrik faturalarında yeni dönem

EPDK, alınan kurul kararı ile birlikte elektrik üretim santralleri için 'azami uzlaştırma' bedellerini belirledi. Bahse konu kararla, enerji hammaddelerindeki maliyet yükselişinin faturalara yansıtılmasının önlenmesi amaçlanıyor.

EKONOMİ 29.03.2022, 18:19
Elektrik faturalarında yeni dönem

Bugün bir araya gelen kurulun kararına dair EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından gerçekleştirilen açıklamada, 17 Mart'taki kurul toplantısında elektrik fiyatlarının yüksek değerlere ulaşmasının engellenmesi, vatandaşların korunması, meydana gelen kaynak maliyeti yükselişleri sebebiyle üretim yapamayan işletmelerin de arz güvenliğine katkısının tesisi için ilgili kanun çerçevesinde verilen yetkiyle alınacak tedbirlerin usulünün belirlendiği hatırlatıldı.

Yapılan açıklamada, "EPDK tarafından daha evvel gerçekleştirilen açıklamada elektrik üretim maliyetleri arasındaki farklılıkları birbirine yakın seviyede ilerlerken piyasada herhangi bir probleme neden olmadığı fakat üretim kaynak maliyeti farklılıklarında meydana gelen büyük yükselişlerin serbest piyasa fiyatlarında çok yüksek artışları beraberinde getirdiğinin altı çizilmişti. Haliyle bu durum yalnızca üreticiler yönünden değil ister düzenlenen tarifeden, isterse serbest piyasadan enerji alsın tüm tüketicilerimize fiyat yükselişi riskini de beraberinde getiriyordu." denildi.

"Faturaların yükselmesi önlenecek"

Bu çerçevede, bugün bir araya gelen kurulun üretim tesislerine yönelik azami uzlaştırma bedellerini belirlediği bildirilen açıklamada sözlerine yer verilen EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, bahse konu mekanizmanın benzerlerinin Avrupa'da da uygulandığını söyledi.

Yılmaz, meydana gelen global gelişmeler nedeniyle kömür ve doğal gaz gibi ithal enerji hammaddelerindeki maliyet yükselişlerinin faturalara yansıtılmasının engellenmesinin amaçlandığını kaydederek, şu sözleri sarf etti:

"İlk etapta belirlenen azami uzlaştırma bedelleri ithal kömür ve doğal gaz tesisleri için megavatsaat başına 2500 TL, diğer tesisler için 1200 TL olarak belirlendi. Bu meblağlar EPİAŞ'a gönderilecek ve bu rakamlar çerçevesinde destekleme bedellerini kapsayan bir havuz oluşturulacak. Bu bedel şeffaf ve adil bir şekilde paylaşılacak ve faturaların yükselmesi önlenecek."

Yorumlar (0)