Ekonomiye 35 milyon liralık katkı sağladı

Ihlamur yetiştiriciliğinin daha da yaygınlaştırılması adına faaliyetler yürüten OGM (Orman Genel Müdürlüğü), ıhlamurla orman köylüsüne senelik yaklaşık olarak 6 milyon TL, Türkiye ekonomisine ise yaklaşık olarak 35 milyon TL'lik katkı sağlıyor.

EKONOMİ 21.07.2022, 01:28 21.07.2022, 16:57
Ekonomiye 35 milyon liralık katkı sağladı

OGM tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, özellikle soğuk havalarda vazgeçilmez içeceklerden biri olan ıhlamur, içeriğindeki sterol, C vitamini, tanen, saponin, uçucu yağ, manganez gibi maddeler sayesinde öksürük ve soğuk algınlığına çok iyi geliyor.

Yatıştırıcı özelliği sayesinde uykusuzluğa iyi gelen ıhlamur, balgam ve idrar söktürücü etkiye de sahip. Ihlamur çayı, gözler için de çapaklanma önleyici ve dinlendirici etkisiyle tercih ediliyor. Ihlamur ayrıca abiyotik, biyotik faktörlere karşı direnci, yoğun trafiğe ve hava kirliliğine karşı toleransı sebebiyle şehir içi ve etrafında uygun türler olarak nitelendiriliyor.

60 ülkeye ihraç ediliyor

OGM verileri doğrultusunda, Türkiye ormanlarında geçtiğimiz yıl sonu itibarıyla toplam 24 bin hektarlık alanda 441 ton faydalanılabilir ıhlamur yer alıyor. Her sene bahar aylarında çiçek açan ıhlamur ağaçlarında toplama işlemleri genellikle haziran ve temmuzda gerçekleştiriliyor.

Ihlamur çiçeği, ülkemizden ihracatı yapılan önemli aromatik ve tıbbi bitkiler arasında bulunuyor.

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verileri doğrultusunda, 2021 sonu itibarıyla toplam 60 ülkeye ıhlamur ihracatı gerçekleştirilerek yaklaşık 2 milyon dolar döviz girdisi sağlandı.

Ihlamur, 2021 yılı itibarıyla orman köylüsüne senelik yaklaşık olarak 6 milyon TL, Türkiye ekonomisine ise yaklaşık olarak 35 milyon TL'lik katkı sağladı.


 

Yorumlar (0)