Ekonomistler yüzde 14 faize ne diyor?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 16,50'den yüzde 14'e düşürdü. 

EKONOMİ 24.10.2019, 16:54 24.10.2019, 17:00
Ekonomistler yüzde 14 faize ne diyor?

Temmuz ayında yüzde 24 seviyesinde olan faizi, Merkez Bankası  1000 baz puan indirdi.

Merkez Bankasının, Ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından açıklanacak faiz kararı merakla bekleniyordu. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olarak değerlendirilen haftalık repo faizini 250 baz puan düşürdü ve böylece yüzde 16,5'ten yüzde 14'e indirmiş oldu. 

Bir sonraki PPK toplantısı ise 12 Aralık tarihinde yapılacak.

Ekonomistler ne diyor?

Haluk Bürümcekçi

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, AA muhabirine, faiz kararı ve gelecek döneme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bürümcekçi, PPK toplantısında politika faizinin piyasa beklentisinden fazla düşürüldüğünü belirtti. Karar öncesi yapılan anketlerde, medyan beklentinin TCMB'nin 1 hafta repo faizinde 100 baz puan indirim yapacağı doğrultusunda olduğunu, en yüksek beklentinin ise 200 baz puan seviyesinde bulunduğunu dile getiren Bürümcekçi, sözlerine şu şekilde devam etti: "İndirim en yüksek beklentiyi aşarken, swap piyasası ise 1 ay vadedeki yüzde 13,5 geçen faiz ile zaten daha yüksek indirimi fiyatlıyordu." 

Mahfi Eğilmez

Ekonomist Mahfi Eğilmez Merkez Bankası'nın politika faizini 250 puanlık bir düşüşle yüzde 16,5'tan yüzde 14'e indirmesini, resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada sürpriz olarak yorumladı. Eğilmez'e göre piyasa beklentileri 150 puan indirim yönündeydi. Mahfi Eğilmez, sürpriz olarak adlandırdığı bu durumun bankalar için itibar arttırıcı yaklaşımlar arasında yer almadığını belirtti.

Selva Demiralp

Koç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Selva Demiralp ise BBC Türkçe'ye hazırladığı yazısında, TCMB faiz indirimi kararını yorumladı. 

Demiralp, Merkez Bankasının bu kararının ardında, enflasyon beklentilerindeki düşüş ve Suriye harekatı sonrası kurdaki sakin seyrin olabileceğini belirtti. 

12 ay sonrası enflasyon beklentilerinin yüzde 11'e düştüğünü belirten Demiralp,böyle bir ortamda Merkez Bankasının bu beklentinin üzerinde yüzde 3 puan reel faiz vermesinin yeterince sıkı bir para politikasına işaret ettiğini vurguladı.

Demiralp'e göre, bir merkez bankasının nihai amacı enflasyonu düşürmek ve enflasyon da ancak 12-18 aylık bir süre içinde para politikasına tepki veriyor. Bu durumda, Demiralp'e göre merkez bankalarının bugünkü enflasyona değil ileriye yönelik enflasyon beklentilerine göre para politikalarını ayarlamaları makul bir uygulama.

Ancak Demiralp, bu noktada, enflasyon beklentilerindeki düşüşün para politikasındaki kredibilite artışından mı yoksa manşet enflasyonu edişinden mi olduğunun sorgulanması gerektiğini, aradaki farkın çok önemli olduğunu vurguladı.

Demiralp yazısını "...eğer enflasyon beklentileri uzun vadeli bir hedefe çıpalandıysa mevcut enflasyondaki geçici çalkantılar beklentileri etkilemez." sözleriyle tamamladı. 

Yorumlar (0)