ECB faizleri değiştirecek mi?

Mario Draghi, geçen sefer, ECB'nin önlemleri gevşetme uygulamasıyla birlikte, son kez ECB başkanı olarak katılacağı toplantıda herhangi bir değişiklik yapacak mı? 

EKONOMİ 22.10.2019, 15:02 22.10.2019, 17:59
ECB faizleri değiştirecek mi?

Perşembe günü gerçekleştirilecek olan Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısında, Mario Draghi son kez ECB başkanı olarak orada bulunacak. 

Bu toplantı, geçen toplantıda uygulanma kararı alınan önlemleri gevşetme uygulamasıyla birlikte, parasal düzenlemelere ışık tutacak nitelikte olacak. Bu toplantıda, daha çok, para politikasının bir görünümünün oluşmasından çok Draghi'ye veda niteliğinde olacağı bekleniyor. 

ECB faizleri değiştirir mi?

Geçen ayın para politikası, komitenin düşük faiz oranları ve parasal genişlemenin yeniden tanıştırılmasını içeren önlemler yığını anlaşması üzerine piyasalar tarafından sürprizle karşılanmıştı. Öte yandan, pek çok kişi tarafından, yeni bir parasal genişlemenin uygulanmasına yönelik sunulan programa karşı oyların üçte birinin olması, çok isteklilik olarak algılanmıştı. Bu oyların arasında Almanya ve Fransa'nın merkez bankaları da var. Tüm bunlar, birtakım öncü önlemlerin, süreç içerisinde, tersine dönebileceğini gösteriyor. 

Reuters'e göre, bu toplantıda ECB faizleri yüzde 23 ihtimalle arttıracak, yüzde 77 ihtimalle de faizleri değiştirmeyecek.

Parasal genişleme hakkında

ECB, aylık 20 milyar avroya kadar olan ucu açık varlık satımı programının gümlediği bankalarla birlikte, parasal genişlemenin yeni etabının bu Kasım ayında uygulanacağını duyurmuştu.

Hiç şüphesiz, banka faizlerinde gözlemlenen yükseliş, avro için gözlemlenmeyecek. Şu zamana kadar, Ekim döneminde avro, dolar karşısında iyimser bir seyir izledi. 

Yorumlar (0)