E-ticaret trafiği tavan yaptı: İstanbul zirvede

Pandemi sürecinde internet alışverişlerinde rekor sayılara ulaşılırken, bir alışveriş sitesinin Ticaret Bakanlığı’ndan derlediği verilere göre, 2019 yılında 3 milyon 726 bin günlük e-ticaret sipariş adedi, 2020 yılında yüzde 68'lik artış ile 6 milyon 273 bin olarak kayıtlara geçti.

EKONOMİ 28.06.2021, 17:15
E-ticaret trafiği tavan yaptı: İstanbul zirvede

Bir alışveriş sitesinin, Ticaret Bakanlığı verilerinden elde ettiği bilgilere göre, Türkiye’de e-ticaret aracılığıyla yapılan hizmet ve ürün siparişi, günlük 6,2 milyon adede ulaştı.

En fazla alışveriş pazartesi günü 

E-ticaret, senelik 2,29 milyar adet sipariş karşılığı 226 milyar TL’lik pazar büyüklüğüne ulaşırken, bu anlamda en fazla alışverişin pazartesi günleri yapıldığı açıklandı. Verilen bütün siparişlerde Pazartesi, yüzde 20'lik payla ilk sırada yer alırken, onu yüzde 16 ile Salı ve Perşembe günleri takip ediyor. Çarşamba ve Cuma günlerinin ise yüzde 14'erlik paylara sahip olduğu belirtilirken Cumartesi yüzde 12, Pazar günü ise yüzde 9 ile e-ticaret pazarının en sakin günleri olarak açıklandı.

Aylık bazda en fazla alışveriş ise global kampanyaların gerçekleştirildiği  Kasım ayında yapılıyor. Kasım ayında 27,2 milyar liralık sipariş verilirken, bunu 26,2 milyar liralık siparişle yılbaşı alışverişlerinin verildiği Aralık ayı takip ediyor. En sakin aylar 13,1 Milyar TL ile Nisan ve 13,7 Milyar TL ile Mart ayı izliyor.

E-ticarette İstanbul ilk sırada

E-ticarette en fazla ürün ve hizmet siparişi veren illerde ilk sırada İstanbul bulunuyor. Yüzde 35'lik paya sahip olan İstanbul, yapılan her 3 siparişten birinin adresi oluyor.

İlk sıradaki İstanbul'u, Ankara yüzde 11, İzmir yüzde 6 ile takip ediyor. Üç büyük şehri Antalya ve Bursa yüzde 3'er, Adana, G.Antep, Mersin, Konya ve Kocaeli yüzde 2'şer payla, e-ticaretin en yoğun yapıldığı diğer Anadolu illeri olarak yer alıyorlar.

Yorumlar (0)