Dünyanın en zengin isimlerinin serveti eriyor! Dudak uçuklatan rakam

Fransa merkezli bir bilişim merkezi tarafından hazırlanan raporda, bu yıl dünyanın en zengin isimlerinin servetinin büyük oranda eridiği, toplam zararın 1,4 trilyon doları bulduğu açıklandı. 

EKONOMİ 14.06.2022, 13:16
Dünyanın en zengin isimlerinin serveti eriyor! Dudak uçuklatan rakam

Küresel finans piyasalarında zirveye tırmanan faiz rakamları ve enflasyon endişeleri, dünyanın en zengin iş insanlarını da derinden etkiledi. Bloomberg Milyarlar Endeksi verilerine göre, bu sene dünyanın en zengin 500 ismi, toplamda 1,4 trilyon dolar zarar etti. Mark Zuckerberg, Changpeng Zao, Bernard Arnault, Jeff Bezos ve Elon Musk’ın toplam zararları ise 345 milyar dolar olarak tespit edildi. 

Toplam zarar 1,4 trilyon dolar

Bu konu üzerine özel bir rapor hazırlayan Fransa merkezli bilişim şirketi Capgemini, dünya genelindeki piyasaları olumsuz etkilemeye devam eden enflasyon kaygıları ve tarihi seviyelere yükselen enerji maliyetlerinin zengin iş insanlarının servetini erittiğini duyurdu. Hazırlanan raporda, “Bu sene pandemi süreci sebebiyle yükseliş trendine giren piyasalar sebebiyle küresel milyarder nüfusu yüzde 8 artış gösterdi. Söz konusu durum, dünyanın en zengin iş insanları listesinde bulunan 500 kişinin servetinde ise büyük bir kayba yol açtı. 500 iş insanının bu süreçteki toplam zararı 1,4 trilyon doları buldu” ifadelerine yer verildi. 

“Asya-Pasifik bölgesindeki zengin sayısı yüzde 4,2 oranında artış gösterdi”

Asya-Pasifik bölgesi ile ilgili verileri de paylaşan bilişim şirketi, “Bu süreçte Asya-Pasifik bölgesindeki zengin sayısı yaklaşık olarak yüzde 4,2 oranında artış gösterdi. Bu rakam, bölge genelindeki güç dengesinin yeniden şekillenmesi adına önemli bir gelişme olarak dikkat çekiyor” ifadelerini kullandı. 

Dünyanın en zengin isimleri hangi ülkelerde yaşıyor?

Bilim şirketinin hazırladığı raporda, dünyanın en zengin isimlerinin hangi ülkelerde yaşadığı da araştırıldı. Dünyanın en zengin iş insanlarının yaşadığı ülkelerin başında Amerika Birleşik Devletleri geliyor. Listenin ikinci sırasında Japonya, üçüncü sırasında Çin, dördüncü sırasında ise Almanya bulunuyor. Dünyanın en zengin iş insanlarının yüzde 64’ü, bu 4 ülkede ikamet ediyor. 

30 milyon dolar ve üzeri yatırım gücüne sahip kesimin serveti arttı

30 milyon dolar ve üzeri yatırım gücüne sahip iş insanlarını da araştıran bilim şirketi, bu kesimin servetinin 2 sene önceki verilere kıyasla yüzde 9,6 oranında arttığını belirledi. 1-5 milyon dolar arasında yatırım gücüne sahip olan kişilerin serveti ise bu süreçte 7,8 oranında arttı. 

İş kadınları, gelecekte küresel servetin yüzde 70’ine sahip olabilir

Raporda dikkat çekici bir bilgiye de yer verilerek, gelecekte iş kadınlarının dünya genelindeki servetin yüzde 70’ine sahip olacakları vurgulandı. Hazırlanan raporda kripto para piyasası ve benzeri oluşumların genç ve zengin iş insanlarının daha hızlı bir şekilde ortaya çıkmasına zemin hazırladığı da aktarıldı. 

Yorumlar (0)