Dünyada gelir eşitsizliği zirveyi gördü! Afrika yaşam mücadelesini sırtlanıyor

Dünyanın en yoksul ülkesi olarak belirlenen Burundi'de insanlar yaşamda bir yer bulabilmek için hayat mücadelesi veriyor. Burundi'de sürdürülen hayatlar dünyadaki gelir eşitsizliğini gözler önüne seriyor.

EKONOMİ 24.06.2022, 09:40 24.06.2022, 16:42
Dünyada gelir eşitsizliği zirveyi gördü! Afrika yaşam mücadelesini sırtlanıyor

Dünya kazanç dengesizliği en yüksek zirvesini gördü. Dolar milyoneri 56,1 milyon kişinin toplam servetten aldığı pay yüzde 45,8'e çıkarken, bazı ülkelerde 15 dolar kazanmak adına verilen yaşam mücadelesi gelir eşitsizliğini apaçık bir şekilde ortaya çıkarıyor. Gelir eşitsizliğinin diğer bir tarafında ise zenginlik hâkim.

Zenginler kazançlarına kazanç ekliyor

Dünya nüfusunun yüzde 1,1'ine eş değerde olan dolar milyoneri 56,1 milyon kişinin toplam servetten aldığı pay yüzde 45,8'e çıktı. Ekonomi ve İş Araştırmaları Merkezi (CEBR) tarafından yayınlanan rapora göre, dünya ekonomisi GSYH'si ilk kez 2022 yılında 100 trilyon doları geçecek.

Dünyanın yüzde 55’inin net varlığı 10 bin doların altında kalıyor

Rapora göre, dünya ekonomisi 2022 yılında ilk defa, önceki tahminlerden 2 sene önce, cari fiyatlarla 100 trilyon doları geçmeye hazırlanıyor. Küresel ekonomi yükseliyor fakat hane halkının gelirden aldığı pay ile zenginlerin payları arasındaki fark giderek açılıyor. Araştırmalara göre, dünyadaki bütün yetişkinlerin yüzde 55'inin net varlığı 10 bin dolardan daha düşük kalıyor.

Dünyanın en yoksul ülkesinde yaşam mücadelesi veriyorlar

Dünya Bankası, IMF resmi araştırmalarına göre son 62 sene içerisinde dünyanın en yoksul ülkesi seçilen Burundi'de fakir halk, aylık 15 dolara her gün sırtlarında kilometrelerce yük taşıyarak hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Bu yürüyüşler 50 km mesafe aralığında gerçekleşiyor. Hatta insanlar bu iş için şehir değiştiriyor. 12 milyon nüfus bulunan Burundi dünyadaki gelir eşitsizliğini gün yüzüne çıkartan örneklerden birisi olarak kabul görüyor.

Afrika'nın farklı bir ülkesi olan Etiyopya'da da bununla yakın bir durum işliyor. Ülkede kahve işçileri tarlalarda günlük 1 dolar karşılığında çalışıyor. Dünya üzerinde beşinci büyük kahve üreticisi unvanına sahip olan ülkede ortalama 15 milyon kişi bu alanda kazandığı parayla hayatını sürdürmeye çalışıyor.

Çocuk işçiler gelir eşitsizliğinin kurbanı oluyor

Dünyada sağlanan eşitsiz kazanç yetişkinlerin haricinde çocukları da etkiliyor. Özellikle Afrika'da dev küresel markalar adına çalıştırılan çocuk işçiler adaletsiz gelir dağılımına örnek olarak gösteriliyor. Orta Afrika ülkesi Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde günlük 1 dolara madenlerde çalıştırılan çocuklar refah ve para dengesizliği içerisinde kendilerine yer bulmaya çalışıyor.

İlkokula gitmeleri gerekiyordu, madende çalışıyorlar

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) yayınladığı verilere göre Kongo'nun güneyinde bulunan madenlerde yaklaşık 40 bine yakın çocuk çalışıyor. Bu çocukların günlük olarak 1 veya 2 dolar kazanması için bazen 24 saate kadar ulaşan süreler boyunca madende çalışması gerekiyor. Hatta bazı çocukların henüz 7 yaşında olduğuna dikkat çekiliyor.

Yorumlar (0)