Dünya Ticaret Örgütü'nden 'büyüme trendi' uyarısı geldi!

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), bu yılın dördüncü çeyreğinde küresel mal ticaretindeki büyümenin, ana sektörlerde baskı yaratan gerilim ve artan tarifeler sebebiyle trendin altında kalacağını açıkladı.

EKONOMİ 18.11.2019, 18:24 19.11.2019, 08:53
Dünya Ticaret Örgütü'nden 'büyüme trendi' uyarısı geldi!

DTÖ Küresel Mal Ticaret Barometresi Kasım Raporu'nda, ticari gerilimler ve sürekli artan tarifeler küresel mal ticaretini olumsuz anlamda etkisi altına aldı.

Bu raporda mal ticaretinin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,2 büyüdüğün altı çizilirken, geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise büyümenin 3,5 olarak gerçekleştiği belirtildi.

DTÖ’ye göre, 2018 yılında yüzde 3 büyüme kaydeden küresel mal ticareti bu yıl yüzde 1,2 ve 2020'de yüzde 2,7 artış gösterecek.

Raporda yer alanlara göre,  dünya ticaretiyle ilgili farklı kriterlerin değerlendirilmesiyle hesaplanan birleşik göstergelerin bazılarının ağustosta yapılan son okumadan bu yana düzenli hale geldiği vurgulanarak, “Bazı göstergelerde, ana sektörlerde yükselen ticaret gerilimleri ve artan tarifeleri yansıtan aşağı yönlü bir seyir izliyor.” yorumu yapıldı.

Uluslararası hava taşımacılığı, elektronik bileşenler ve hammadde göstergelerinin trendin altında kötüye gittiğine işaret edilirken otomotiv ürünleri satışı ve konteyner taşımacılığının da güçlendiği raporda yer aldı.

Yorumlar (0)