Dünya basını, Türkiye’nin faiz kararını konuşuyor! Dikkat çeken manşetler…

Merkez Bankası’nın politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 12’ye çekmesi, dünya basınında geniş yer buldu. Yapılan haberlerde, seçim öncesi Türkiye’nin kısa vadeli büyümeye odaklandığı vurgulandı. 

EKONOMİ 23.09.2022, 12:30
Dünya basını, Türkiye’nin faiz kararını konuşuyor! Dikkat çeken manşetler…

Merkez Bankası’nın politika faizini bir kez daha güncelleyerek yüzde 12’ye düşürmesi, dünyaca ünlü yayın organlarında büyük ses getirdi. Merkez Bankası’nın aldığı bu kararı takipçileri ile paylaşan CNBC, “Türkiye Merkez Bankası, bir kez daha herkesi şaşırtarak faiz oranını düşürme kararı aldı” ifadelerini kullandı. Haberde Merkez Bankası’nın, “Güncellenen politika faizi oranın, mevcut görünüm kapsamında yeterli olduğu değerlendirildi” yorumuna da yer verildi. Konuya ilişkin görüşlerini paylaşan İsveçli ekonomist Erik Meyersson, “Türkiye’de seçimlere az bir süre kaldı. Bu sebeple kısa vadeli büyümeye ilişkin adımlar devam edecektir” ifadelerini kullandı. 

“Merkez Bankası, yüksek enflasyona rağmen faiz oranlarını düşürdü”

Reuters ise Merkez Bankası’nın faiz kararını, “Türkiye Merkez Bankası, piyasaları bir kez daha şaşırtarak politika faizini 100 baz puan düşürdü” ifadelerine yer verdi. Haberin içeriğinde, “Karar sonrası Türk lirası dolar karşısında yeniden değer kaybetmeye başladı” bilgisi de paylaşıldı. Financial Times ise gelişmeyi, “Merkez Bankası, yüksek enflasyona rağmen faiz oranlarını düşürdü” manşetiyle duyurdu. Haberin detayında ise, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlere az bir süre kala büyümeye finansal istikrardan daha çok önem veriyor. Türkiye bu kapsamda faiz oranlarını bir kez daha düşürdü” ifadeleri kullanıldı. 

ABC televizyonu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına yer verdi

ABC televizyonu ise Merkez Bankası’nın faiz kararını, “Türkiye Merkez Bankası, yüzde 80 enflasyona rağmen büyük bir faiz indirimi yaptı” başlığıyla duyurdu. Haberde gösterge faizinin 1 puan düşürülerek yüzde 12’ye çekildiği vurgulandı. Öte yandan haberin içeriğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Enflasyon çözülemez bir ekonomik tehdit değildir. Bugün yüzde 8, yüzde 9 enflasyon oranlarıyla risk altında bulunan ülkeler var. Bu oran şu an ülkemizde yüzde 80” açıklamasına da yer verildi. 

Yorumlar (0)