Dünya Bankası: Şok etkisi yıllarca sürebilir!

Dünya Bankası tarafından paylaşılan Nisan 2022 raporuna göre, Ukrayna savaşı nedeniyle enerji ve gıda fiyatlarında yaşanan artışın şok etkileri yıllarca sürebilir.

EKONOMİ 27.04.2022, 00:25 27.04.2022, 10:08 Hakan Öksüz
Dünya Bankası: Şok etkisi yıllarca sürebilir!

Dünya Bankası, Emtia Piyasaları Görünüm Raporu'nun Nisan 2022 raporunu paylaştı. Raporda, Ukrayna savaşının küresel piyasalara etkisi ele alındı. Savaşın piyasalarda büyük bir şok yarattığına değinilen raporda, "Küresel üretim ve tüketim fiyatları, 2024 yılının sonuna kadar yüksek kalabilir." denildi.

"1973'ten beri böyle kriz görülmedi"

Rusya tarafından başlatılan savaş nedeniyle enerji ve gıda fiyatlarında ciddi bir yükselişin meydana geldiği kaydedildi. Bu şok etkisinin yıllar boyunca devam edebileceği ifade edildi. Enerji fiyatlarının son 2 yılda ciddi derecede yükseldiği kaydedilen raporda, "1973'te yaşanan petrol krizinden beri böyle devasa bir artış görüşmemişti." ifadeleri kullanıldı.

Raporu değerlendiren Dünya Bankası Adil Büyüme, Finans ve Kurumlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Indermit Gill, "Böylesine büyük çapta bir emtia şokunun yaşanacağını tahmin edemedik. Savaş nedeniyle yakıt ve gıda ticaretinde kısıtlamalara gidildi. Bu durum, stagflasyon tehlikesini artırdı." dedi.

Joe Biden, Rusya lideri Putin'i suçlamıştı

Mevcut küresel kriz döneminde politika yapıcılara büyük görevler düştüğünü kaydeden Indermit Gill, "Ekonomik büyümeyi sağlamak için her fırsat kullanılmalı. Bu, onlarca yıldır yaşanan en büyük arz şoku." ifadelerini kullandı. 

ABD Başkanı Joe Biden, enerji ve gıda fiyatlarının küresel çapta artmasının sorumlusunun, Ukrayna savaşını başlatan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olduğunu söylemişti.

Yorumlar (0)