Dünya Bankası rapor yayınladı: Resesyon kapıda

Merkez bankaları strateji faiz miktarlarını yükseltmeye devam ettikçe büyümeden imtiyaz sağlanıyor ve Dünya Bankası bu seçimlerin bir sonraki sene resesyona taşıyabileceğinden duyduğu endişeyi aktardı.

EKONOMİ 16.09.2022, 10:58
Dünya Bankası rapor yayınladı: Resesyon kapıda

Bir ülkenin büyümesi devamlı olarak gerileme yaşarsa bu olay ekonomide durgunluk manasına gelen resesyona itebiliyor. Uzmanlara göre, ülkelerin merkez bankaları tarafından politika faizlerinin yükseltilmesi enflasyonu düşürmeyi amaçlıyor ancak büyümeyi ikinci bir plana atıyor.

Resesyon için tarih verildi

Yüksek enflasyonu biraz olsun engelleyebilmek adına ülkelerin merkez bankaları tarafından faiz arttırımları yapılıyor. Bu duruma karşı olarak Dünya Bankası, 2023 yılında küresel bir resesyon tehlikesinin görülebileceğini aktardı.

Merkez Bankası tarafından, "Küresel Durgunluk Yakın mı?" isimli yayınlanan yeni raporda, dünyanın dört bir kesiminde bulunan merkez bankalarının bu sene faiz miktarlarını son 50 sene içerisinde hiç görülmemiş bir eş zamanlılıkla arttırdığı kaydedildi.

Salgından öncesine geri getirmek zor olacak

Bu çalışmaların gelecek sene de sürdürülmesinin olası görüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, mevcut durumda tahmin edilen faiz miktarı yükseliminin ve diğer strateji planlarının küresel enflasyonu salgından daha önceki düzeylere geri getirmek adına yeterli gelmeyeceği ifade edildi.

Raporda şu ifadelerde bulunuldu, "Dünya üzerinde yer alan merkez bankaları enflasyon ile mücadele edebilmek adına eş zamanlı şekilde faiz oranlarını arttırırken, dünya 2023 yılında global bir durgunluğa ve artan piyasalar ile gelişmekte olan ekonomiler açısından kalıcı bir zarar oluşturacak bir kısım finansal tehdide doğru gidiyor olabilir."

Düşünülene yetişmek için 2 puan daha gerekiyor

Açıklama noktasında küresel enflasyonu düşünülene uyumlu olacak bir orana indirebilmek adına merkez bankalarının faiz miktarlarını 2 puan daha yükseltmesi gerekebileceği dile getirildi.

Küresel ekonomi alanında 1970 yılından bu zamana kadar duraklama sonrası toparlanmanın, mevcut durumda en keskin yavaşlama olacağına dikkat çekilen açıklamada, global tüketici güveninin bir önce meydana gelen küresel resesyonların ilk zamanlarından çok daha keskin bir çakılma yaşayacağı belirtildi.

En büyük 3 ekonomi etkilendi

Raporda, "Dünya üzerinde bulunan en büyük 3 ekonomi, Euro bölgesi, Çin ve ABD net bir biçimde yavaşlıyor.” denildi.

Açıklamada düşüncelerine yer açılan Dünya Bankası Başkanı David Malpass, “Küresel büyüme şu an da keskin bir şekilde yavaşladı. Bu duruma daha çok ülke katılmaya başladıkça yavaşlama daha muhtemel olacaktır. Düşük enflasyon verileri, daha hızlı büyüme ve para birimi istikrarı adına strateji sağlayanlar asıl düşüncelerini tüketimi düşürmek yerine üretimi çoğaltmaya çevirebilir. Yoksunluğun azalması, büyüme ve politikalar adına kritik olarak görülen ek yatırım oluşturmaya, sermaye ve üretkenliğin tahsisini sağlamaya uğraşılmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)