Dünya Bankası'nın Türkiye tahmini dikkat çekti

Dünya Bankası, Türkiye ekonomisine dair büyüme tahminini bu sene için yılbaşında yüzde 2,7 olarak tahmin ederken, ekonominin ilk çeyrekte dirençli olmasının da etkisiyle yüzde 3,2'ye yükseltti.

EKONOMİ 06.06.2023, 21:53
Dünya Bankası'nın Türkiye tahmini dikkat çekti

Dünya Bankası, Global Ekonomik Beklentiler Raporu'nun bu ayki sayısını paylaştı.

Bahse konu raporda, Türkiye ekonomisinin bu sene yüzde 3,2, önümüzdeki sene yüzde 4,3 ve 2025 senesinde yüzde 4,1 büyümesinin öngörüldüğü bildirildi.

Dünya Bankası, geçtiğimiz ocak ayında paylaştığı tahminlerde, Türk ekonomisinin bu sene yüzde 2,7, önümüzdeki sene yüzde 4 oranında büyüyeceğini tahmin etmişti.



Türk ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde dirençli kalmayı sürdürdü

Söz konusu raporda, ülkemizin şubat ayı başında iki büyük depremle sarsıldığı hatırlatılarak, bu depremlerin direkt kaybının 2021 GSYH'sinin yüzde 4'ü kadar olduğunun öngörüldüğü, tekrar inşa maliyetinin iki kat daha çok olabileceği belirtildi. Bankanın raporunda, tekrar inşa gayretlerinin yatırımı desteklemesinin beklendiği kaydedildi. 

Makroekonomik politikalardaki gelişimin yüksek enflasyon temelinde belirsiz olduğuna dikkat çekilen raporda, döviz kurundaki değer kaybına ek olarak düşük net döviz rezervi ve yüksek cari açığın da ciddi zorluklar oluşturduğu bildirildi.

Raporda, bütün bu ters rüzgarlara karşın ülkemizin, Orta Asya ve Avrupa bölgesi büyümesine büyük katkı sağlamayı sürdürdüğünün ve ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde dirençli kaldığının altı çizildi.



Global ekonomide 'keskin' yavaşlama

Global ekonomik büyümenin keskin bir şekilde yavaşladığına işaret edilen raporda, artan global faiz oranları sebebiyle yükselen piyasa ve henüz gelişmekte olan ekonomilerde finansal stres riskinin bir hayli arttığı kaydedildi.

Raporda, geçtiğimiz sene yüzde 3,1 olan global ekonomik büyümenin bu sene yüzde 2,1'e gerileyeceğinin öngörüldüğü belirtildi.

Dünya ekonomisinin önümüzdeki sene yüzde 2,4 oranında büyümesinin tahmin edildiği vurgulanan raporda, bahse konu oranın 2025 senesinde ise yüzde 3 olacağının düşünüldüğü bildirildi.

Dünya Bankası, geçtiğimiz ocak ayındaki tahminlerinde, global ekonominin bu sene yüzde 1,7 ve önümüzdeki sene yüzde 2,7 büyüyeceğini tahmin etmişti. 

Yorumlar (0)