DTÖ Türkiye'yi haklı buldu: ABD kararı kınadı

DTÖ (Dünya Ticaret Örgütü), Donald Trump'ın, aralarında ülkemizin de yer aldığı ülkelerden alüminyum ve çelik ithalatına getirdiği ilave gümrük vergilerinin global ticaret kurallarını ihlal ettiğine hükmetti. ABD Ticaret Temsilciliği Adam Hodge, gerçekleştirdiği yazılı açıklamada, söz konusu kararın, DTÖ'nün anlaşmazlıkların çözüme ulaştırılması mekanizmasında temelden reform gerçekleştirilmesi gerekliliğini ortaya koyduğunu belirterek, "ABD, ulusal güvenliği hususunda karar vermeyi DTÖ panellerine bırakacak değil. DTÖ'nün, bir mensup ülkenin güvenlik tehditlerine verdiği cevapla ilgili sonradan fikir yürütebilme yetkisine sahip değildir." ifadelerini kullandı.

EKONOMİ 11.12.2022, 18:50
DTÖ Türkiye'yi haklı buldu: ABD kararı kınadı

Dünya Ticaret Örgütü Anlaşmazlıkların Çözümü Mekanizması'nın üç kişilik paneli, İsviçre, Norveç, Çin ve Türkiye'nin, eski ABD Başkanı Trump'ın alüminyum ve çelik ithalatına yönelik ilave gümrük vergisi itirazı hakkındaki kararını duyurdu.

Panel, ABD'nin tedbirlerinin DTÖ kurallarıyla tutarsız olduğunu kaydederek, Trump'ın alüminyum ve çelik ithalatına yönelik ilave gümrük vergilerinin global ticaret kurallarını ihlal ettiği yönünde karar verdi.

Trump'ın bahse konu ilave vergileri gerekçelendirmek adına 'ulusal güvenlik' kaygılarını ileri sürmesini kabul etmeyen panel, bahse konu vergilerin 'savaş veyahut başka bir olağanüstü durum esnasında' uygulanmadığını belirtti. 

Beyaz Saray yönetimi ise DTÖ'nün bu kararını kınadı. Örgütün mensuplarının ulusal güvenlik kararlarını sorgulayabilme yetkisine sahip olmadığını kaydeden Beyaz Saray yönetimi, Donald Trump'ın gümrük vergilerini yürürlükte tutmayı programladığını bildirdi.



ABD'nin itiraz hakkı bulunuyor

ABD Ticaret Temsilciliği Hodge, gerçekleştirdiği yazılı açıklamada, söz konusu kararın, DTÖ'nün anlaşmazlıkların çözüme ulaştırılması mekanizmasında temelden reform gerçekleştirilmesi gerekliliğini ortaya koyduğunu belirterek, "ABD, ulusal güvenliği hususunda karar vermeyi DTÖ panellerine bırakacak değil. DTÖ'nün, bir mensup ülkenin güvenlik tehditlerine verdiği cevapla ilgili sonradan fikir yürütebilme yetkisine sahip değildir." dedi. 

ABD'nin bahse konu karara itiraz etme hakkı bulunuyor. Buna rağmen itirazın bir etkisinin olmayacağı kaydediliyor.

ABD yönetimi, örgütün temyiz organına yapılması gerekli olan atamaları üç senedir engelleyerek anlaşmazlık çözümüne ilişkin süreci uzatıyor.



ABD'nin ek vergi kararı

Trump, Mart 2018 tarihinde, 'ABD ulusal güvenliği' için ithal çeliğe yüzde 25 oranında gümrük tarifesi uygulanmasına karar vermişti.

Bu uygulamaya dair Türkiye, ABD'ye gerekli görüşmelerde bulunma talebini iletmiş fakat müspet netice alamamıştı. Türkiye, bu kararın DTÖ kurallarına uymadığının altını çizerek, ABD'yi örgüte şikayet etmişti. Ülkemizin yanında İsviçre, Rusya Federasyonu, Hindistan, Norveç ve Çin de kararı örgüte taşımıştı. DTÖ, Rusya Federasyonu ve Hindistan'ın itirazlarına yönelik kararını ise an itibarıyla vermedi.

10 Ağustos 2018 tarihinde ülkemizden ithal edilen alüminyum ve çelik için gümrük vergilerini iki kat artıracağını duyuran Donald Trump, "Çelikte bu oran arttık yüzde 50, alüminyumda ise yüzde 20 olacak. Türkiye ile ilişkilerimiz iyi değil." demişti.

ABD'nin kararının ardından ülkemiz de bazı ABD menşeli ürünlerin ithalatına getirdiği ilave mali yükümlülük oranlarını yükseltmişti.

ABD, 21 Mayıs 2019 tarihinde, ülkemizden ithal edilen çelik ürünlerinde uyguladığı ek vergileri yüzde 25'e çekmişti. 

Washington yönetimi, geçtiğimiz sene de AB (Avrupa Birliği), İngiltere ve Japonya ile bahse konu ilave vergilerin kaldırılması hususunda yeni anlaşmalara varmıştı.

Yorumlar (0)