DTÖ'den ABD'ye ek gümrük vergisi onayı

DTÖ, Airbus'a yapılan yasa dışı sübvansiyonlar nedeniyle AB'ye ek gümrük vergilerini onayladı.

EKONOMİ 14.10.2019, 15:32
DTÖ'den ABD'ye ek gümrük vergisi onayı

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD), Airbus'a yapılan yasa dışı desteklerinden dolayı, Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) ara buluculuk makamı, Avrupa Birliği'ne (AB) 7,5 milyar dolar ilave gümrük vergileri uygulamasını resmî olarak onayladı.

ABD, AB ve Airbus üretimi yapan İngiltere, Fransa, Almanya ve İspanya'ya karşı Airbus'ın yanında olması sebebiyle, 164 üyeden oluşan DTÖ ara buluculuk makamı tarafından resmî olarak 7,5 milyar dolar ilave gümrük vergileri uygulamasına izin verildi. Bahsedilen onayın bir formalite olduğu ifade ediliyor.

Ne olmuştu?

7 Ekim'de, DTÖ, ABD'nin Airbus'a verilen yasa dışı sübvansiyonlardan dolayı AB'ye 7,5 milyar dolar ek gümrük tarifesi uygulamasını onaylarken, AB, misilleme tehdidi yapmıştı.

Diğer yandan, ABD ile AB arasında, son dönemde yükselen tansiyona "kritik" havacılık sektörünün de eklenmesi, iki taraf arasında ticaret savaşı yaşanması ihtimalini arttırmıştı.

Suçlamalar ardı ardına

Dünyanın en büyük uçak üreticisi firmaları, ABD merkezli Boeing ile Fransa, Almanya, İngiltere, İspanya ve Hollanda ortaklığındaki AB şirketi Airbus, yasa dışı kamu destekleri aldıkları gerekçesiyle birbirlerini suçluyorlar.

Bu iki şirket, DTÖ yapısı içinde sektörde haksız rekabetin var olduğu sebebiyle, birbirine karşı hukuki süreç yürütüyor. ABD, Avrupa ülkelerinin Airbus firmasına verdiği sübvansiyonların yasa dışı olduğunu, AB ise ABD'nin Boeing'e sağladığı vergi ayrıcalıkları ile şirketle yapılan askeri sözleşmelerin hukuki olmadığını iddia ediyor.

Yorumlar (0)