Dövizdeki düşüş akaryakıta yansıyacak mı? EPGİS açıkladı

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısı'ndan sonra yaptığı açıklamaların ardından döviz kurlarında yaşanan düşüşün akaryakıt fiyatlarına da pozitif anlamda yansıyacağı öne sürüldü.

EKONOMİ 21.12.2021, 16:36
Dövizdeki düşüş akaryakıta yansıyacak mı? EPGİS açıkladı

Dün yapılan Kabine Toplantısı'ndan sonra Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarıyla birlikte döviz kurlarında yaşanan düşüşün, akaryakıt fiyatlarına da etki edeceği bildirildi.



Kısa zamanda ciddi düşüş beklentisi

Erdoğan’ın açıklamalarından önce 18,3674 TL ile zirveden işlem görmeye devam eden dolar/TL, konuşmanın ardından hızlı bir şekilde düşüşe geçti ve yüzde 33,2’lik değer kaybıyla 12,2756'ya kadar düştü.

Yeni günde de değer kaybetmeye devam eden dolar/TL kuru, son 1 ayın en düşük seviyesi 11,1234 TL’yi gördü.

Dolarda yaşanan düşüş ve akaryakıt piyasasına etkisine ilişkin konuşan Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası Başkanı Fesih Aktaş, bu düşüşten akaryakıt fiyatlarının da etkileneceğini söyleyerek, "Cumhurbaşkanımızın açıklamalarından sonra akaryakıt fiyatlarında, hesaplamalarımıza göre kısa zaman içinde ciddi bir düşüş bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Aktaş, kurda yaşanan düşüş sebebiyle bu hafta; LPG, motorin ve benzin ürünlerine yansıyacak bir indirim beklentisi içinde olduklarını aktardı. 

Dün döviz kurunda meydana gelen düşüşten sonra Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, dün geceden itibaren geçerli olacak olan akaryakıt fiyatlarına yapılması planlanan artışların durdurulduğunu duyurmuştu.

Enerji sektörünü de etkileyecek

Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomik tedbirlere ilişkin açıklamalarının, doğrudan enerji sektörünü de etkilediğini aktardı.

Dövizde yaşanan düşüşün, enerji fiyatlandırmalarına da yansıyacağına dikkat çeken Dilek, "Dünkü adımlarla birlikte akaryakıtta fiyatların inmesini bekliyoruz. Bu, enerjinin reel piyasaya desteği şeklinde yorumlanmalı, biz bu şekilde yorumluyoruz. Akaryakıt fiyatlarında yaşanan düşüşün yüzde 15'lere yaklaşacağını tahmin ediyorum. Söz konusu adımlar, piyasayı olumlu etkiledi" açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)