Döviz endeksli mevduat sisteminin ayrıntıları duyuruldu 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün açıkladığı dövize endeksli Türk Lirası mevduat sisteminin ayrıntılarını duyurdu. Yapılan yazılı ve ayrıntılı açıklamada, birikimlerini TL üzerinden yapanların kur karşısında korunacağı belirtildi. 

EKONOMİ 21.12.2021, 14:51
Döviz endeksli mevduat sisteminin ayrıntıları duyuruldu 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dövize endeksli Türk Lirası mevduat sistemi hakkında ayrıntıları yayınladı. Birikimlerini TL cinsinden yapacak olan vatandaşların korunmasına dair olan sistemin ayrıntıları ise şu şekilde aktarıldı: “Kurdaki oynaklık karşısında vatandaşın mağdur olmaması için Cumhurbaşkanımızın açıkladığı üzere ‘Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat’ sistemi devreye girmiştir. Bu sistem, gerçek kişiler tarafından yapılan Türk Lirası vadeli hesaplar üzerinden hesap açılış, faiz ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyas ile birlikte stopaj uygulaması kaldırılmıştır. Yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve bu mevduat hesabı üzerinden yapılacak kur farkı hesaplamaları için Merkez Bankası’nın her gün 11.00’da yayınlayacağı USD döviz alış kuru dikkate alınacaktır.” 



TCMB Politika Faiz Oranı, minimum faiz olarak uygulanacak 

“TL mevduatlı hesaplar 3, 6, 9 ya da 12 ay vadelerle açılabilecek ve minimum faiz oranı olarak da TCMB Politika Faiz Oranı uygulanacak. Sisteme, isteyen her banka katılabilecek. Vade öncesinde hesaptan para çekildiğinde hesap, vadesiz hesaba dönüşecek ve faiz hakkı kaldırılacak. Hesabın açılış tarihindeki TCMB kuru ile hesabın kapanış tarihindeki TCMB kurundan düşük olan üzerinden bakiye güncellemesi yapılacak. Söz konusu sistemin Katılım Bankacılığı tarafından uygulanması konusunda çalışmalar devam ettiriliyor.” 

Yorumlar (0)