Dolar’da yükseliş sürüyor: Tüm zamanların en yüksek seviyesi

Birçok açıdan sektörleri ve yaşantıyı etkisi altına alan dolar, Türkiye’de yükseliş göstermeye devam ediyor. Yapılan açıklamalar sonrasında dalgalanma yaşanan dolarda tarihi zirve görüldü. Peki dolar ne kadar oldu? İşte ayrıntılar…

EKONOMİ 04.10.2022, 13:52 04.10.2022, 17:58
Dolar’da yükseliş sürüyor: Tüm zamanların en yüksek seviyesi

Dolar/TL geldiği son seviye ile beraber tarihi zirveye ulaştı. Merkez Bankası’nın faiz düşürme kararı sonrasında yükselişe geçen dolar, birçok sektörü etkisi altına alıyor. Bankalararası piyasa içerisinde dolar, 18,5890 ile bütün dönemlerin en yüksek düzeyine ulaştı. Euro/TL ise 18,36 seviyesinde seyrediyor.

Faiz puanı tek haneye indirilecek

Geçtiğimiz hafta açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, politika faizinin sene sonuna ulaşana kadar tek basamaklara düşmesi gerektiğini duyurmuştu. Son iki görüşmesinde ise Merkez Bankası karar alarak faizi iki puan aşağı çekere yüzde 12'ye indirmişti.

ABD’li yatırım firması olan Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın faizleri indirmeyi sürdüreceğini tahmin ederken sene sonuna gelene kadar aylık olarak 100 baz puan faiz düşürümü öngörüyor.

Son bir ay içerisinde değer kaybetmeyen iki para birimi: Ruble ve peso

Dün duyurulan verilere göre, geçtiğimiz ayın tüketici bedeli yüzde 83,45 ile 1998 senesinden bu yana en yüksek seviyeye geldi.

TL ise dolara karşı son bir ay içerisinde benzer para birimlerine göre sınırlı bir kayıp gördü. Son bir ayda peso ve ruble dolar karşısında değer kaybı yaşamayan iki para birimi olarak sisteme düştü. TL ise bu liste içerisinde yüzde 1,8 değer kaybı görse de en güzel performans sağlayan üçüncü para birimi durumunda.

Uluslararası piyasada euro doların önüne geçti

Birikimli şekilde incelendiğinde ise TL, geçtiğimiz ocak ayından bu yana yüzde 29, son bir sene içerisinde ise yüzde 54.8 değer kaybı gördü.

Uluslararası piyasalarda ise euro, dolar karşısında artışa geçti. Euro/dolar değer eşitliği ise 0,9831 düzeyinde.

Yorumlar (0)