Dolarda son durum? Dolar kaç TL oldu?  

Güne 7.90 TL ile başlayan dolarda, gün içinde hayli bir hareketlilik yaşandı. Öğleden sonra 8 TL olan dolar, günün ilerleyen saatlerinde 7.94’e geriledi.  Bundan 3 hafta öncesinde 8.50 TL’yi aşan dolar, geçtiğimiz hafta Merkez Bankası'nın faiz artırımının ardından 7.52’ye kadar geriledi. Fakat bu düşüş kalıcı olamadı. 

EKONOMİ 24.11.2020, 21:14 26.11.2020, 01:09
Dolarda son durum? Dolar kaç TL oldu?  

Dün ise güne 7.66 TL’den başlayan dolar, 7.95'e kadar yükselirken, günü ise 7.88 liradan kapattı. Bu ani yükselişin sebebi yurtiçindeki döviz talebinde yaşanan artış etkili oldu. 
Yeni güne kritik seviyenin altında 7.90 ile başlayan dolar, öğleden sonra 8, gün sonunda 7.94 geriledi,  günü 8.2 den kapattı. Bununla birlikte Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK), mayıs ayından itibaren uygulanmaya başlanan ve birkaç defa değiştirilen aktif rasyosu uygulamasını 31 Aralık 2020 itibarıyla sonlandıracağını duyurdu.  Kararın duyurulmasının ardından dolar 7.91'den 7.88'e düşse de bu seviyede duramadı. 

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası'nın 475 baz puanlık bir faiz artırımının ardından doların fiyatı 7.70'lerden 7.52'ye kadar düşmüştü.  Fakat bu düşüş piyasada kalıcı olamadı. Son 5 haftadır dolar kurunda büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Ekim ayında Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında piyasa politika faizinde somut bir artırım bekleniyordu. Fakat Murat Uysal başkanlığında yapılan son toplantıda PPK faizi sabit tutma kararı aldı ve dolar kurunda yukarı yönlü bir hareketlilik yaşandı.

Türk Lirası dünya piyasasında dikkat çekti

3 hafta önce 8.50'yi aşıp rekora koşan dolar, ekonomi politikalarında yapılan değişiklikle ve verilen ılımlı mesajlarla dolar kurunda sert düşüşün yaşanmasını sağladı. Önce Merkez Bankasına Naci Ağbal’ın atanması, ardından da Hazine ve Maliye Bakanlığına Lütfi Elvan'ın getirilmesi piyasalarda bir yumuşama yaşanmasına neden olurken, faiz artırımı beklentini doğurmuştu.  Bu kez Naci Ağbal’ın başkanlığında toplanan PPK piyasa beklentilerini göz önünde bulundurarak faiz artırımına yöneldi. Bu gelişmenin ardından TL, geçtiğimiz hafta dolar karşısında dünyada en çok değerlenen para birimi olarak gösterildi. Dün ise TL,  tam tersi bir yön çizerek,  dünyada dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi oldu. Dolar’da günlük grafik yüzde 3'ü aştı. Piyasa uzmanları merkez Bankası kararı öncesinde dolar ve TL'de kısa soluklu pozisyon alan uluslararası yatırımcıların kâr realizasyonu ve yurtiçi yerleşiklerin birleşerek düşen kuru alım fırsatı olarak görmesi ve aksiyon almasıyla TL’ de değer kaybı yaşandı.

"Fitch : Zamana ihtiyaç var”

Geçtiğimiz haftalarda yaşanan hareketleri değerlendiren kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin para politikasının yatırımcılar için tekrar güven vermesi ve Merkez Bankası'nın döviz rezervlerini yeniden üretmesinin zaman alacağını belirtti. Faiz artırımın yüzde 10.25'ten yüzde 15'e çekilerek fonlama maliyeti seviyesine indirmesi ve tüm fonlamanın bu yolla yapılmasını olumlu bulan Fitch, bunu  “para politikası güvenilirliğini geliştirme yönünde bir adım” olarak gördü. Türkiye'de gittikçe artan koronavirüs vakaları kapsamında yeni tedbirleri de beraberinde getireceğini ön gören piyasalar endişeli. Bu sebeple yakın zamanda piyasaları etkileyecek bir açıklama beklenmiyor. 

Yorumlar (0)