Dolarda 'Soçi' etkisi!

Dolar/TL'nin dün gün boyunca 5.83-5.86 aralığında kararsız bir şekilde hareket ettiği görüldü. Akşam saatlerinde Suriye meselesiyle ilgili Soçi'deki Türkiye-Rusya görüşmesinden gelen olumlu haber akışıyla günü 5.8083'ten kapattı. Dolar yeni güne ise 5.8050'den başladı.

EKONOMİ 23.10.2019, 08:40
Dolarda 'Soçi' etkisi!

Dün 5.85'in üzerinde seyreden dolar/TL gün boyunca 5.83-5.86 aralığında ihtiyatlı ve kararsız bir şekilde gitti geldi. Akşam saatlerinde ise Türkiye ve Rusya'nın Suriye konusunda Soçi'de anlaşmaya varması ve ortak devriyeye çıkacağının açıklanmasıyla yönünü aşağıya doğru çevirdi. Bunun yanında Millî Savunma Bakanlığının Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile varılan anlaşma kapsamında verilen taahhütlerin yerine getirildiğini açıklaması da bu düşüşü olumlu yönde destekledi.

Piyasalar tarafından Suriye'ye yönelik risk algısının olumlu yönde değişmesiyle gece saatlerinde dolar/TL kısa bir süreliğine 5.7990'a geriledi fakat bu seviyede tutunamayarak daha sonra yeniden 5.80'in üzerine yükselişe geçti. Dolar/TL yeni güne ise 5.8050'den başladı. Bugün açıklanacak ve piyasalar tarafından dikkatle izlenen veriler arasında "ekim ayı Tüketici Güven Endeksi" öne çıkıyor fakat bu verinin kur üzerinde bir etkisi olması öngörülmüyor.

Devamı belirsiz olmasına rağmen Suriye'deki gerilimin şu an için "soğumasıyla" piyasalar artık gözlerini tamamen yarın Merkez Bankası PPK(nın (Para Politikası Kurulu) açıklayacağı faiz kararına çevrildi.

Anadolu Ajansı'nın ve Bloomberg'in gerçekleştirdiği son anketlerde uzmanların 100 baz puanlık indirim beklentisi öne çıkıyor. Enflasyonun düşüş eğilimine girmesi ve Suriye'de düşen gerilim bundan 10 gün öncesinin aksine faiz indirimi ihtimalini fazlasıyla güçlendirdi.

100 baz puanlık indirim beklentisi öne çıksa da bir çok ekonomi uzmanı Merkez Bankası'ndan (TCMB) 200 baz puanlık bir indirim gelmesinin de sürpriz olmayacağını belirtti.

Yorumlar (0)