Dolarda sert düşüş! Kaç liraya geriledi?

Dün piyasaların kapandığı dakikalarda 17,36 lira seviyelerinde seyreden dolar kuru, BDDK’nın ticari kredilere yönelik yeni düzenlemesini duyurmasıyla 16,50 liranın altına kadar geriledi. Sonrasında yeniden yukarı yönlü ivme kazanan dolar kuru, 16,80 lira seviyelerinde dalgalanmaya başladı. 

EKONOMİ 25.06.2022, 09:38 25.06.2022, 13:03
Dolarda sert düşüş! Kaç liraya geriledi?

Son haftalarda yükselişini sürdüren dolar kuru, BDDK’nın açıklamasıyla sert bir düşüş yaşadı. Ticari kredilere yönelik yeni bir düzenlemeyi duyurarak önemli kısıtlamaları kamuoyu ile paylaşan BDDK’nın bu açıklaması, dolar kurunu derinden etkiledi. Açıklamadan önce 17,36 lira seviyelerinde olan kuru, kısa süre içerisinde 16,50 liranın altını gördü. Döviz kurlarındaki sert dalgalanmayı yorumlayan analistler, piyasa kapanışı sonrası sıra dışı ve yüksek hacimli işlemler gerçekleştirildiğini vurgulayarak, muhtemel bir sermaye girişi olduğuna dikkat çekti. 

BDDK’nın hamlesi, dolar kurunu yüzde 5 düşürdü

Yeni bir düzenlemeyi hayata geçiren BDDK, döviz varlıklarının Türk lirası karşılığı 15 milyon lirayı geçmeyen şirketlere kredi kullanım durumunda, döviz varlıklarını 15 milyon liranın üstüne çıkarmama zorunluluğu getirildi. 15 milyon lira ve üzeri döviz varlığına sahip olan şirketler ise bu varlığı aktifinin veya satış hasılatının yüzde 10’unu aşması halinde yine nakdi Türk lirası olarak kredi kullanamayacak. Önemli bir sıkılaşma adımı olarak değerlendirilen bu düzenleme sonrası dolar kurundaki düşüş yüzde 5’i buldu. 

Dünya genelindeki resesyon endişesi devam ediyor

Öte yandan dünya genelindeki piyasalarda ise uzun süredir resesyon tedirginliği yaşanmaya devam ediyor. Son toplantısının ardından 75 baz puan daha faiz artırımına giden Fed, bu hamlelerin devam edeceğini vurgulamıştı. Fed yönetiminden bu yönde gelen peş peşe açıklamalar, Amerika Birleşik Devletleri’nde ekonomik durgunluk beklentilerinin artmasına sebep oldu. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Jerome Powell, “Resesyon kesinlikle riskler arasında bulunuyor. Bunu göz ardı edemeyiz” ifadelerini kullanmıştı. 

Yorumlar (0)