Dolarda kritik gün! Piyasalar, gelecek haberi bekliyor

Yatırımcılar tarafından doların, 'güvenli liman' olarak değerlendirilmesiyle birlikte büyük para birimleri karşısında güçlenmesi devam ediyor. Bugün piyasalar, TSİ 15:30’da açıklanacak haziran ayı ABD enflasyon oranlarına odaklandı. Bugün dolar, güne 17.34 TL’den başladı.

EKONOMİ 13.07.2022, 09:09 13.07.2022, 17:09
Dolarda kritik gün! Piyasalar, gelecek haberi bekliyor

ABD’nin para birimi olan doların, küresel piyasalarda güçlenmesini devam ettirmesiyle birlikte euro da değer kaybını devam ettiriyor. Piyasaların açıldığı şu saatlerde dolar 17.34 TL’den işlem görürken, euro ise 17.44'ten satılıyor.

Gözler ABD enflasyon oranlarına çevrildi

Bugün piyasalar TSİ 15:30’da açıklanacak haziran ayı ABD enflasyon oranlarına odaklandı. ABD enflasyonu ile ilgili beklentiler, yıllık bazda yüzde 9’a gelerek, tekrar son 41 yılın en yüksek seviyesini yenileyeceği yönünde birleşiyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) sıkılaşma politikasındaki adımlarda ABD enflasyonunun etkili olması nedeniyle açıklanacak olan enflasyonun yön belirleyici olacağı düşünülüyor.

FED'in politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısı 26-27 Temmuz’da gerçekleştirilecek. Piyasa fiyatlamalarına bakıldığı zaman FED'in yapması beklenen faiz artışının 75 baz puan olduğu belirtiliyor.

Dolar dünya genelinde güç kazanıyor

Euro’da yaşanan değer kaybında, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımları konusunda daha sakin tavır alabileceği beklentisi etkili oluyor. Temmuz ayı ECB toplantısında 11 yılın ardından ilk faiz artırımının yapılması bekleniyor. ECB, 21 Temmuz’da TSİ 15:15’te politika faiz kararını açıklayacak.

Resesyona Avrupa, ABD’den daha yakın duruyor. Avrupa ekonomisindeki bu kötüleşmede Ukrayna-Rusya savaşı dikkat çekiyor. Ukrayna-Rusya savaşının çıkması, enerji fiyatlarındaki büyük artış AB’yi olumsuz etkiledi.

Dolar, bütün büyük para birimleri karşısında değerlenmesini devam ettiriyor. Yatırımcıların güvenli liman niyetiyle dolara yönelmesiyle birlikte doların, Euro, İngiliz sterlini, Japon yeni, İsveç kronu, İsviçre frangı ve Kanada doları olmak üzere 6 büyük para birimine karşı değerini ifade eden dolar endeksi 108,50’ye kadar çıkarak son 20 yılın zirvesine tırmandı.

Dünya genelinde doların güçlenmesinde etkili olan en büyük faktör, risk iştahındaki düşüş… Covid-19 vakalarının Çin'de tekrar yükselişe geçmesi ve salgın tedbirlerinin yeniden gündeme gelmesi; yatırımcıların riskli varlıklardan uzaklaşarak güvenli limanlara yönelmesine yol açtı. Risk iştahının azalmasıyla birlikte küresel borsa endekslerinde düşüşler meydana geldi.

Yorumlar (0)