Dolar Suriye'ye göre şekil alıyor!

Türkiye'nin Suriye'de (Fırat'ın doğusunda) yapacağı operasyonun bölgede jeopolitik endişeleri tetiklemesi ve Amerika Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'yi ekonomisini yok etmekle tehdit etmesinin ardından Dolar/TL, beş haftanın en yüksek seviyesine gelmiş ve 5.85'i test etmişti. Dolar/TL bu gelişmeden sonra ilk olarak düşüş kaydederek 5.78'e kadar indi ardından 5.80'i aştı. 9 Ekim Çarşamba sabahı ise dolar kuru 5.83'ler seviyesinde bulunuyor.

EKONOMİ 09.10.2019, 08:39
Dolar Suriye'ye göre şekil alıyor!

Dolar kuru ABD Başkanı Donald Trump'ın dün iki ülke ilişkilerini savunan açıklamalarını paylaşması ve Türkiye ve ile Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) ortaklığının kıymetine vurgu yapmasıyla geriledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'ye operasyon yapma konusunda yeşil ışık yakmış olsa da, planlanan saldırının çizilen çerçeveyi aşması durumunda Türkiye'yi ekonomisini yok etmekle tehdit etmesinin üzerinden daha 24 saat geçmeden attığı bir tweet ile bir anlamda geri adım da atarak Türkiye'nin büyük bir ticaret ortağı olduğunu kaydetti.

Ancak bu mesajın devamında ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin zaruri olmayan bir çatışmaya girmesinin ekonomisi ve son derece kırılgan para birimi üzerinde yıkıcı etki yaratacağını ifade etti. ABD Başkanı Donald Trump ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 13 Kasım'da Amerika'ya geleceğini de bildirdi.

Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye liderlerinin haftasonundaki telefon görüşmesi öncesi 5.70'in hemen altında bulunan dolar/TL ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik tehdidinin hemen sonrasında 5.8465 seviyesine yükselerek 30 Ağustos'tan beri en yüksek seviyeye ulaşırken, ABD Başkanı Trump'ın Türkiye ile ilgili olumlu açıklamaları ardından ise 5.7850'ye kadar düştü.

9 Ekim Çarşamba gününe dolar/TL 5.83'lerden el değiştirerek başlıyor, avro ise 6.40 üzerinde. Gram altın fiyatı ise 280 lirayı aştı ve 282 TL'de sabitledi.

Bankacılar dolar/TL 5.85'e yaklaştığında bireysel ya da kurumsal müşterilerin kar amaçlı döviz satışlarının yaşandığını, bu hareketin kurun yüksek seviyeden sınırlı aşağı hareketini desteklediğini bildirmişti. ABD Başkanı'nın tweetleri ise kurdaki düşüşü daha da hızlandırmış oldu.

Kur Eylül ayı başından bu haftaya kadar genel olarak 5.60-5.75 bandında seyrini sürdürdü. Bankacılar bu bandın kırılması için yurtdışı piyasalarda risk iştahında ciddi bir bozulma veya içeride olumsuz bir haber akışı olması gerektiğini vurguluyordu. Yükselen jeopolitik endişeler artışı tetikleyen neden oldu.

Lokallerin döviz talebi de kuvvetli seyrini sürdürüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) güncel verilerine göre yurtiçi yerleşiklerin yabancı para mevduatları 27 Eylül haftasında da artışını devam ettirerek yaklaşık 1 milyar dolar artışla 193.7 milyar dolar ile tarihi zirveye ulaştı.

Yorumlar (0)