Dolar Neden Yükseldi?

Dolar neden yükseldi gibi bir soruya cevap arayan herkes de konu hakkında farklı kaynaklardan araştırma yapıyor.

EKONOMİ 30.06.2020, 01:55
Dolar Neden Yükseldi?

Ülkemizde işlem gören döviz cinslerinden biri olan dolar, fiyat konusundaki istikrarsızlığı ile gündemde kalmayı sürdürüyor. Dolar neden yükseldi gibi bir soruya cevap arayan herkes de konu hakkında farklı kaynaklardan araştırma yapıyor. Doların yükselmesi hususunda etkili olan bazı durumlar vardır. Bu durumlar doların her an değişebilir bir yapıya sahip olmasını sağlar.

Zaman zaman düşüşe geçse de uzun zamandır yükseliş eğrisine sahip olan dolar, bu günlerde yin tırmanma evresinde görünüyor. Doların neden yükseldiği konusunda merak içinde olanlar için kısaca doların değerini etkileyen faktörlerden bahsetmek gerekir.

Dolar Nasıl Yükselir?

Doların Türk Lirası karşısındaki değerini belirleyen en önemli etken ülkedeki istikrar ortamıdır. Özellikle ekonomik anlamda istikrar sağlanması yabancı yatırımcı için cezp edici bir durumdur. Ülkede ekonomik anlamda herhangi bir karışıklık ya da düzensizlik yabancı yatırımcıları tedirgin eder. Bu sayede yeni yatırımcılar ülke pazarına girmezken mevcut yatırımcılar da pazardan çekilebilir.

Ekonomik anlamda yaşanan istikrarsızlık doların yükselmesindeki ilk etkendir. İkini etken olarak siyasi gelişmelerin olduğunu söyleyebilir. Özellikle hukuk ve özgürlükler anlamında yaşanan gelişmeler doları doğrudan etkileye faktörlerdir. Aslında temelinden bakılmak gerekirse doların tamamı ile yabancı yatırıcı ve elinde dövizi olan kişiler ile alakalı olduğundan söz edebiliriz.

Her ikisi de belirleyici olan bu taraflar ülkede bir belirsizlik havası sezdiklerinde doğal olarak ellerindeki dövizlerini tutmak isterler. Ülkemde de uzun süredir ekonomik anlamda yaşanan durgunluk ve siyasi anlamda yaşanan olumsuz gelişmeler olması, doların yükselmesine katkı sağlayan durumlarıdır. Her iki durum da birbiri İle ilişkili ve anında tepki alınmasını sağlayan etkenlerdir. Bun nedenle daha uzun bir süre ülkemiz açısından döviz kurlarının dalgalı olacağından bahsetmek çok da yanlış olmayacaktır.

Yorumlar (0)