Dolar Kurunun TL Bazında Arz Talep İlişkisi Nasıldır?

Dolar ve TL kurunun piyasa üzerindeki dalgalanma hareketleri bu arz talep mantığıyla hareket ediyor.

EKONOMİ 17.06.2020, 23:53
Dolar Kurunun TL Bazında Arz Talep İlişkisi Nasıldır?

Her ülkenin kullandığı para biriminin fiyatı, o kura gösterilen az talep ilişkisi çerçevesinde belirleniyor. Temel iktisat biliminin en temelinde bu prensip yatıyor. Öyle ki bir para birimini ısrarla arz eden kişi ve kurumların o para birimi için ödeyecekleri fazla tutara razı olmaları, fonun değerini bir anda arttıracaktır. Aynı mantık çerçevesinde bir kura gösterilen talebin az olduğu durumlarda otomatik olarak belirlenen fiyatı da azalıyor. Dolar ve TL kurunun piyasa üzerindeki dalgalanma hareketleri bu arz talep mantığıyla hareket ediyor. Günümüzde ise interaktif ortamda yapılan işlemler, her kuru etkiyor ve bu dalgalanmadan TL ve Dolar’da nasibini alıyor. Ayrıca TL kurunun Dolar ile ilişkisini biçimlendiren en önemli etkenlerden biri de ülkelerin kendi içlerinde geliştirdikleri politikalar ve ticaret ilişkileri olarak karşımıza çıkıyor.

 Dolar’ın TL Bazında Değişim Göstermesinin Nedenleri

1)Faiz Oranlarının Yükselip Alçalması

 Tüm kişi ve kurumlarda yüksek faizli bir kurun daha fazla getiri sağlayacağı düşüncesi sabit olduğu için yüksek orandan verilen faizler Dolar kurunun TL bazında artış göstermesine neden oluyor.

2)Enflasyon

 Enflasyon terimi, yerli para biriminin miktarının halkın satın alma gücünü düşüren bir faktör olarak kullanılıyor. Yüksek bir enflasyon miktarına sahip olan her ülkenin para birimi düşük olmakta, düşük enflasyon değerine sahip olan ülkelerin para birimi ise yüksek olmuyor. Bu yüzden ülkemizde enflasyona bağlı TL biriminde azalma yaşanırken Dolar kurunun artması gözlemlenebiliyor.

3)Cari Açık

 Cari açık, bir ülkenin kendi ile ticaret anlaşması yapan diğer ülkelerle gerçekleştirdiği alışveriş hacmini göstermektedir. Cari açık uygulaması, bir ülkenin diğer ülkelere hizmet karşılığı ödediği fiyatın, sunduğu hizmet karşılığı aldığı paradan fazla olması ile ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak TL bazında sunulan hizmet düşük olduğu zaman Dolar cinsi de TL kuruna göre artış gösteriyor demektir.

Yorumlar (0)