Doğuda sanayi düşüşte

Doğuda bulunan 10 ilin milli gelirinde sanayi sektörünün payı %20.7'den %13.4'e geriledi.

EKONOMİ 13.01.2020, 13:45
Doğuda sanayi düşüşte

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından açıklanan verilere göre,  2014-2018 yılları arasında sektörel bazda Van’ın milli gelir içinde ki sanayi payı %45 düştü. Van Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) kurulu bulunan tesislerin %25'i son bir yıl içerisinde kapandı. Açık bulunan birçok tesisinde üretim kapasitesini yarıya düşürdüğü ifade ediliyor. Diyarbakır sanayisi de sınır ülkelerindeki siyasi karışıklıktan fazla etkilendi.

Türkiye'nin GSYH’sine (Gayrisafi Yurtiçi Hasıla) sektörel bazda bakıldığında, doğu ve güneydoğunun son 5 yılda sanayinin payının düştüğü vurgulandı. Cumhuriyet Gazetesi'nden Serhat Alıgil'in haberine göre; birçok teşvik paketi uygulanmasına rağmen, iller bazında sektörel milli gelirde sanayinin payının en çok düştüğü illerin ilk 10 sırasında Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde yer alıyor. 

Milli gelirde sanayi payı en çok düşen 10 il arasında birinci sırayı  %45,5 düşüşle Van yer alıyor. Van’da üretilen ürünlerin milli gelirde sanayi payı %27,7’den %15,1’e geriledi. 
Bölgedeki Fabrikaların yarısı çalışmıyor.

Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Burç Baysal, "2011 ila 2012 yıllarında uygulanan çözüm süreci"yle Diyarbakır’da yatırımlar canlandı. Ancak 2014 yılından sonra yaşanan olaylar, 15 Temmuz darbe girişimi, siyasi tıkanıklık ve finans maliyetlerinin yükselmesi sanayi üretiminde ciddi oranlarda gerileme oldu.” dedi.

Piyasada yaşanan ekonomik çalkantıların gidişatı olumsuz etkilediğini, üretimdeki yüksek maliyetlerin firmaların rekabet güçlerini ortadan kaldırdığını anlatan Baysal, "Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde bulanan firmalarda ciddi daralma yaşandı. Diğer taraftan birçok yatırım komşu ülkelere kaçtı. Suriye’de devam eden savaş da ortamı olumsuz etkiledi. Hem ekonomik hem de siyasi anlamda topyekun yeni bir ortam oluşturulmalı" dedi.

Van Organize Sanayicileri İşadamları Derneği Başkanı Şemsettin Bozkurt da, 25 yıllık bir sanayici olarak bu kadar derin hissedilen bir kriz yaşamadığını vurguladı. Kredilerin üretimden uzaklaştığını ifade eden Bozkurt, "İlimizdeki OSB'de kurulu tesislerin son 1 yılda yüzde 25'i kapandı. Diğerleri yüzde 50 kapasite ile çalışıyor. Yarım kalan tesisler var" dedi.

Yorumlar (0)