Doğu Anadolu’nun “en uzun viyadüğü” 2022’de hizmete açılacak 

Bitlis-Baykan kara yolu üzerinde inşa edilen Doğu Anadolu’nun en uzun viyadüğü “Bitlis Çayı Viyadüğü” çalışmaları sürüyor. Viyadüğün 2022 sonunda kullanıma açılması planlanıyor. 

EKONOMİ 24.05.2021, 11:56
Doğu Anadolu’nun “en uzun viyadüğü” 2022’de hizmete açılacak 

Bitlis ve Siirt Baykan kara yolu üzerinde inşa edilen ve Doğu Anadolu’nun en uzun viyadüğü olarak bilinen “Bitlis Çayı Viyadüğü” çalışmaları son hızla devam ediyor. 



Bölgede yaşanan heyelan, kışın oluşan buz ve yolların kapanması gibi sebeplerden dolayı Bitlis-Siirt arasında yol alan kişilerin zorlanmasını gidermek hem de yolu kısaltmak amacıyla inşası başlayan viyadüğün genişliği 20 metre iken yüksekliği ise en fazla 54 metre olacak. Viyadük, toplamda 12 ayak üzerinde inşa edilecek. Bu ayakların arasındaki mesafeler 90 metre civarında olacak ve 10 orta ayak ile 2 kenar ayak üzerinde, çelik konstrüksiyon ile inşa edilen viyadük, itme-sürme tekniği ile yapılacak. 



14 bin 700 ton ağırlığında olacak

Projeyi üstlenen firmanın yetkilisi Arafat Özaydın: “Viyadüğün toplam ağırlığı 14 bin 700 ton civarında. Şu anda hızla gerçekleştirdiğimiz inşaatın 2022 senesinde bitmesini ve yıl sonunda da kullanıma açılmasını planlıyoruz. Şu ana kadar 120 metre kadar itme-sürme yaptık. Proje için Siirt Baykan ve Bitlis’te 2 adet atölye kurduk. Bitlis ve Siirt’te toplamda 100 personelimiz çalışıyor.”



Malzemeler Ankara’dan geliyor

“Viyadüğün malzemeleri Ankara’da bulunan 3 farklı fabrikamızda üretiliyor. Ankara’daki fabrikalarımızda ise 250 personel çalışıyor. Viyadük kullanıma açıldıktan sonra bölgede yüksek oranda rahatlama olacak. Aynı zamanda proje sayesinde yol da heyelandan kurtulacak.”



“Zor fakat kazanım sağlayan bir proje”

“Projede itme-sürme tekniği kullanılırken yatay ve düşey kodlar sebebiyle zorluk yaşanabiliyor. Zor fakat kazanım sağlayan bir proje. Projeyi en iyi şekilde teslim edeceğiz. 2022 sonundan itibaren vatandaşlarımız viyadüğü rahatça kullanabilecek. Özellikle büyük araçlar ve TIR için kurtarıcı olacak.” 

Yorumlar (0)