Doğalgaz krizi önlenemiyor! Avrupa’da fiyatlar tavan yaptı

Rusya’ya uygulanan yaptırımlarla birlikte Avrupa’da megavatsaat fiyatı tarihi seviyelere yükselen doğalgaz, bugün yüzde 10 daha artarak 91,75 avro seviyelerine tırmandı.

EKONOMİ 14.06.2022, 15:53 15.06.2022, 09:31
Doğalgaz krizi önlenemiyor! Avrupa’da fiyatlar tavan yaptı

Ukrayna savaşının başlamasıyla birlikte ağır yaptırımlara maruz kalan Rusya, misilleme olarak Avrupa ülkelerine doğalgaz ücretlerini ruble cinsinden ödeme zorunluluğunu getirmişti. Ruble ile ödemeyi reddeden birçok Avrupa devleti, tarihi bir enerji krizi ile yüzleşmek zorunda kaldı. 

Doğalgaz fiyatı 1 günde yüzde 10 arttı

Avrupa’da hızla artan doğalgazın megavatsaat fiyatı, dün 83,40 avrodan işlem görürken bugün yüzde 10’luk artışla birlikte 91,75 avroya tırmandı. Doğalgaz fiyatlarındaki sert yükselişte Rus enerji devi Gazprom’un açıklaması etkili oldu. Gazprom’dan yapılan açıklamada, bazı teknik problemler sebebiyle ‘Kuzey Akım’ boru hattı üzerinden doğalgaz akışının yüzde 40 düşebileceği belirtildi. Gazprom’un bu açıklamasından kısa süre sonra doğalgaz fiyatları tavan yaptı.  

Gaz akışı 167 milyon metreküpten 100 milyon metreküpe düştü

Gazprom tarafından yayımlanan mesajda, “Kuzey Akım boru hattındaki doğalgaz sevkiyatı, günlük olarak planlanan 167 milyon metreküp yerine şimdilik günlük 100 milyon metreküp olarak temin edilebilecektir. Yaşanan teknik problemler sebebiyle gaz akışı düşürülmüştür” ifadelerine yer verildi. 

Yorumlar (0)