Doğal gazdan önce ucuzluk gelecek!

Türkiye'nin Karadeniz'de bulduğu 320 milyar metreküp doğal gazın, 2021'de bitecek olan uzun dönemli doğal gaz alım sözleşmelerinin daha ucuz bir şekilde yenilenmesini sağlayacağı öğrenildi. 

EKONOMİ 31.08.2020, 09:59 31.08.2020, 11:42
Doğal gazdan önce ucuzluk gelecek!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, Türkiye'de yeni bir dönemi açacak olan gelişmeyi duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih sondaj gemisinin, Karadeniz'deki Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğal gaz bulduğunu belirtmişti.

Erdoğan, söz konusu doğal gazın, 2023 yılında Türk milletinin kullanımına sunulacağını söylemişti. 

Söz konusu doğal gaz rezervinin, Türkiye'nin yaptığı doğal gaz anlaşmalarına olumlu yönde bir etkisinin olacağı belirtildi. 

Bilkent Enerji Politikaları Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan rapora göre, Karadeniz'de bulunan 320 milyar metreküp doğal gaz, Türkiye'ye ciddi derecede fayda getirecek. 

Sakarya Gaz Sahası'nda yapılacak olan üretimle birlikte gaz ithalatının azalacağı ifade edildi. Yani bir senede üretilecek olan 10 milyar metreküp doğal gaz, Türkiye'nin gaz talebinin yüzde 20'sine tekabül edecek.

Söz konusu raporda, sözleşmelerin de daha ucuza yenileneceği ifade edildi. Bu gelişmenin vatandaşa daha ucuz doğal gaz şeklinde döneceği, cari açığa da fayda getireceği bildirildi. 

2021 yılı ile birlikte Türkiye'nin uzun dönemli alım sözleşmelerinin bir bölümünün sona ereceği kaydedilen raporda, toplam 11.6 milyar metreküplük alım sözleşmelerinin tekrar ele alınacağı ifade edildi.

Raporda, 2026 yılında daha büyük rakamların buna ilave edileceğinin öngörüldüğü aktarılarak, Sakarya Gaz Sahası ile muhtemel keşiflerin, ilerleyen senelerde yapılacak olan görüşmelerde fiyat ve sözleşme koşulları bakımından Türk firmalarının elini güçlendireceği kaydedildi. 

Karadeniz'de bulunan doğal gaz, geçtiğimiz günlerde test edilmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez,  söz konusu anları sosyal medya üzerinden paylaşmıştı. 

Yorumlar (0)