Doğal gaz rezervinin değeri açıklandı!

UEA (Uluslararası Enerji Ajansı) Başkanı Fatih Birol, Karadeniz'de keşfedilen doğal gaz rezervinin 80 milyar dolarlık değere sahip olduğunu ifade etti. 

EKONOMİ 24.08.2020, 13:38 24.08.2020, 13:48
Doğal gaz rezervinin değeri açıklandı!

Fatih sondaj gemisinin Karadeniz'de bulunan Tuna-1 kuyusunda keşfettiği 320 milyar metreküp doğal gazın değeri belli oldu. 

Konuya ilişkin açıklama UEA (Uluslararası Enerji Ajansı) Başkanı Fatih Birol'dan geldi.

Birol, söz konusu rezervin 80 milyar dolarlık değere sahip olduğunu ifade etti. 

Doğal gazın hızlı bir şekilde çıkarılması gerektiğini aktaran Birol, Rusya'dan alınan doğal gazda ciddi bir indirim yaşanabileceğini söyledi. 

Birol, doğal gaz rezervini çıkarabilmek amacıyla 6 milyar dolar değerinde bir yatırımın gerekebileceğini kaydetti. 

Fatih sondaj gemisinin bulduğu doğal gaz rezervinin Türk enerji sektörü adına bir kilit taşı olacağına dikkat çeken Birol, söz konusu sahasının çok büyük olduğunu belirtti. 

Birol, doğal gaz sahalarının "büyük", "dev" ve "süper dev" olmak üzere çeşitli kategorilere ayrıldığını aktararak, Türkiye'nin bulduğu sahanın "dev" kategorisinde yer aldığını söyledi. 

Ülkemizin doğal gazda dışa bağımlı olduğunu vurgulayan Birol, 320 milyar metreküp doğal gaz ile dışa bağımlılığın ciddi oranda azalacağını ifade etti.

Birol, Türkiye'nin hızlı bir şekilde "enerji ihracatçısı ülke" konumuna ulaşmasının güç olduğunu ileri sürdü. 

Söz konusu sahanın 80 milyar dolar değerinde olduğuna dikkat çeken Birol, enerji ithalatı faturasının cari açıkta neredeyse aynı olduğunu, bu nedenle doğal gaz faturasında azalma yaşanacağını belirtti. 

Birol, Türkiye'nin doğal gaz ithal etmeyi sürdüreceğini ancak bunun önemli bir düşüş getireceğini kaydederek, enerji faturasının büyük bir bölümünün cari açıkta petrol ithalatına bağlı olduğunu söyledi.

Bu durumun cari açığa pozitif yansıyacağını aktaran Birol, yine de cari açık sıkıntısının hemen sona ermesinin imkânsız olduğunu ekledi. 

Yorumlar (0)