Doğal gaz faturasında yüzde 30 tasarruf sağlamak mümkün

Elazığ’da soğuk kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte zamanında yapılmayan petek ve kombi temizliği, petek içinde pas ve kir birikmesine, evin yeteri oranda ısınmamasına ve doğal gaz faturaların kabarık gelmesine sebep oluyor.

EKONOMİ 22.11.2021, 23:31
Doğal gaz faturasında yüzde 30 tasarruf sağlamak mümkün

Kentte havaların iyiden iyiye soğumasıyla birlikte kombili evlerde yaşamını sürdüren yurttaşlar, ısınmak amacıyla kombileri açtı. Uzmanlar peteklerin ve kombinin 2 senede en az bir kez temizliğin yapılması gerektiğini kaydetti. Söz konusu süre zarfı içerisinde gerçekleştirilmeyen petek ve kombi temizliğinin, kombinin daha büyük miktarda gaz tüketmesine ve doğal gaz faturalarının kabarmasına sebep olduğu belirtildi. Bunlara ek olarak, uzun bir süre temizlenmeyen petek ve kombilerden gelen pisliğin ve tortunun, kombinin içerisinde bulunan rezidansı bozduğu, makineye önemli zararlar verdiği ifade edildi.

"Faturalar yüzde 30 oranında hafifler"

Zamanında gerçekleştirilmeyen kombi ve petek temizlendiğinin faturalara ciddi oranda yansıdığını aktaran Ahmet Gürçay adlı tesisat ustası, ”Normal şartlarda 2 senede bir petek ve kombi temizliği yapılmalı. Kombi temizliği esnasında kombiye bir cihaz bağlıyoruz, ardından petekleri kapatarak ayrı ayrı yıkıyoruz. Temizlenmeyen kombi, doğal gaz faturalarını kabartıyor. Bakımı yapılmadığı için daha çok gaz tüketiyor. Her sene olmasa da 2 senede bir yapılması gerekiyor. Şehir dışına gidildiğinde, yani evde uzun süre bulunulmadığında kombi kapatılabilir. Fakat kısa bir süreliğine gidip gelme olduğunda kapatmamak gerekir. Peteklerden gelen pislik ve tortu kombinin içine gider, bu gerçekleştiği zaman da rezistansı bozar, kombiye ciddi zararlar verir. Petekler temizlendiğinde ortalama yüzde 30 dolaylarında tasarruf sağlamakta." sözlerini sarf etti. 















Yorumlar (0)