Diyarbakır’a milyonlarca dolarlık dev yatırım

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yap işlet devret modeli ile hayata geçirilecek 20 milyon dolarlık proje ile atıklar bertaraf edilerek elektrik üretimi sağlanacak.

EKONOMİ 30.03.2021, 13:08 30.03.2021, 15:58
Diyarbakır’a milyonlarca dolarlık dev yatırım

EKAY projesi olarak adlandırılan proje ile günde bin 475 ton atık tesiste işlenerek bertaraf edilecek ve elde edilen dönüşümle elektrik enerjisi üretilecek.

Kent temiz havaya kavuşacak

Projenin hayata geçirilmesiyle beraber daha önce açık bir alanda toplanan çöğ yığınları, olduğu yerden tamamen kaldırılacak ve böylece şehir sakinleri de rahat bir nefes almış olacak.

Projeyle beraber çevre kirliliğinin önüne geçilmesi planlanırken yeraltı sularının da daha kullanışlı hale geleceği öngörülüyor. 150 bin metrekare alana sahip olacak tesiste, toplanacak çöplerin işlenmesiyle tesise monte edilecek güneş enerji panelleri aracılığıyla elektrik üretimi gerçekleştirilecek.

Büyükşehir belediyesine yüzde 28,1’lik kar payı

15 yıl süreyle yap işlet devret modeli ile tesisi kuracak olan firma elde edeceği karın yüzde 28,1’lik kısmını ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne aktaracak.

Diyarbakır’a bağlı 17 ilçenin tamamının çöpünün tesise taşınmasına başlanmasıyla birlikte proje kapsamında tesiste 80 ile 100 kişi de istihdam edilecek.

Yorumlar (0)