Diyanet, “Dinen uygun değil” demişti… Vadesiz hesap nedir?

Diyanet İşleri Başkanlığı, “Zorunlu bir durum olmadıkça paranın vadesiz hesapta durması dinen uygun değildir” fetvası verdi. Gündem olan açıklama sonrası vadesiz hesaba ilişkin araştırmalar da arttı. Peki, vadeli hesap nedir, vadesiz hesap nedir? İşte ayrıntılar…

EKONOMİ 07.09.2022, 12:49 08.09.2022, 09:22
Diyanet, “Dinen uygun değil” demişti… Vadesiz hesap nedir?

Bankalarda bulunan vadesiz hesaplara para yatırmanın dini hükmü nedir?” sorusuna yanıt veren Diyanet İşleri Başkanlığı, “Herhangi bir faiz getirisi olmayan vadesiz mevduat hesapları, faize dayalı açılan vadeli mevduat hesaplarıyla aynı kapsamda değerlendirilemez. Bununla birlikte vadesiz mevduat hesabına yatırılan paranın faiz gibi dinen meşru olmayan işlemlerde kullanılması da söz konusu olabileceğinden, bu hususta meşru seçenekler olduğu sürece, zorunluluk olmadıkça paranın böyle bir hesapta tutulması dinen uygun değildir” ifadelerine yer verdi. Diyanetin bu fetvasının ardından vadeli hesap ve vadesiz hesaba ilişkin araştırmalar da arttı. Peki, vadeli hesap nedir? Vadesiz hesap nedir?

Vadeli mevduat hesabı nedir?

Bankalar tarafında sunulan vadeli mevduat hesabında müşteriler, hiç dokunulmayacak şekilde birikimlerini bankaya geçici süreliğine bırakırlar. Müşteriler ayrıca bu hesap üzerinden vade dönemi sonunda faiz kazancı da elde ederler. Mevduat kelimesi bu kapsamda, ‘birikimlerin değer kazanması’ anlamına gelir. Vadeli mevduat hesabında çeşitli sürelerden oluşan vade dönemleri vardır. Bu vade günleri, aylık ve yıllık olarak da kararlaştırılabilir. Müşteri tarafından hesabın kapatılmaması halinde, vade gününde müşteriye ek olarak belirlenen faiz oranı üzerinden ödeme yapılır. Vadeli mevduat hesabında birikimleri kaybetme riski bulunmaz. 

Vadeli mevduat hesabı nasıl açılır?

Vadeli mevduat hesabı için ilk olarak ilgili bankada normal mevduat hesabınızın olması gerekir. Normal hesap üzerinden vadeli mevduat açılır ve para yatırıldıktan sonra süreç işlemeye başlar. Vade günü geldiğinde vadeli hesap üzerinden elde edilen faiz kazancı, normal mevduat hesabına aktarılır ya da kazanç ana paraya eklenerek vadeli mevduat hesabı aynı koşullar altında bir kez daha güncellenir ve yeni vade dönemine otomatik olarak tekrar başlar. Müşterilerin kararına göre bu tür seçenekler de bulunmaktadır. 

Vadesiz mevduat hesabı nedir?

Vadesiz hesapta, vadeli mevduatın aksine herhangi bir faiz kazancı elde edilmez. İlgili bankanın vadesiz hesabına yatırılan para, hiç dokunulmamış ve üzerine faiz getirisi sağlanmamış şekilde hesapta bekler. Hem bireysel hem de kurumsal olarak vadesiz hesap açılabilir. Bunun yanı sıra döviz ve altın cinsinden varlıkların saklanması için de farklı türlerde vadesiz hesap seçenekleri vardır. Döviz cinsinden açılan vadesiz hesaplara ‘Döviz Tevdiat Hesabı’ (DTH) denir. Farklı her para birimi için ayrı bir vadesiz hesap açmak gerekir. Vadesiz hesaplarda birikimler güven içerisinde saklanır ve herhangi bir zarar ihtimali yoktur. Faiz getirisi sağlamayan vadesiz hesaplar, para biriktirmeden ziyade birikimleri saklamak için değerlendirilir. Vadesiz hesaplar üzerinden istenilen zamanda para çekilip, istenilen zamanda da para yatırılabilir. Vadesiz hesaplarda bakiye sıfıra düştüğünde hesap kapanmaz. İlerleyen süreçte para yatırarak birikimlerinizi kaldığınız yerden saklamaya devam edebilirsiniz.

Yorumlar (0)