Dijital Türk lirası için faz-1 araştırmaları başladı 

Kripto paraların ülke içinde yasal olarak kullanılmasına yönelik adım beklenirken Merkez Bankası, yeni bir hamleyi duyurdu. TCMB, HAVELSAN, TÜBİTAK ve ASELSAN iş birliğinde “Dijital Türk Lirası İş Birliği Platformu” kuruldu. Bu platform, dijital TL’nin tedavülünün potansiyel katkılarını araştıracak. Raporlar, 2022 senesinde kamuoyu ile paylaşılacak. 

EKONOMİ 15.09.2021, 15:49
Dijital Türk lirası için faz-1 araştırmaları başladı 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yapılan duyuruya göre mevcut ödemeler altyapısını tamamlayacak nitelikte görülen dijital Türk lirasının tedavülünün potansiyel katkılarının araştırılması devam ediyor.  

Merkez Bankası Dijital Türk Lirası AR-GE Projesi kapsamında kavram ispat çalışmasının tamamlanması ile başlayan süreç, teknoloji paydaşlarının katılımıyla bir sonraki aşamaya geçmiş durumda. “Merkez Bankası Dijital Türk Lirası AR-GE Projesi’nin, teknolojik araştırma, geliştirme ve test süreçleri, teknoloji paydaşlarının katılımıyla yakın iş birliği içerisinde gerçekleştirilecektir. Bu doğrultuda Merkez Bankası, HAVELSAN, ASELSAN ve TÜBİTAK iş birliği içerisinde mutabakat zabıtlarını imzalanmış ve ‘Dijital Türk Lirası İş Birliği Platformu’ oluşturulmuştur.” ifadelerinin yer aldığı TCMB açıklamasına göre dijital TL için daha somut adımlar atılan faz-1 aşaması başlamış durumda. 



Araştırma platformu genişleyecek 

Açıklamada, proje hakkında stratejik ve kritik teknolojilerin ön uygulama testlerinin yapılacağı ve faz-1 bulguları ışığında da platformun yeni katılımcılarla genişletilmesinin planlandığı belirtildi: “Birinci faz pilot uygulama çalışmaları kapsamında TCMB nezdinde prototip ‘Dijital Türk Lirası Ağı’ tesis edilerek teknoloji paydaşları ile dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testleri gerçekleştirilecektir.” 



Vakit kaybedilmeden faz-2 aşamasına geçilecek 

Elde edilen sonuçlar doğrultusunda daha yaygın ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği faz-2 aşamasına geçilecek. 

Blokzincir teknolojisi, dağınık yapıların ödeme sistemlerinde kullanımı ve anlık ödeme sistemleri ile entegrasyon gibi başlıklarda gerçekleştirilecek olan Dijital Türk Lirası AR-GE Projesi kapsamında çeşitlilik gerektiren testlerin yapılmasının planlandığı ve TCMB’nin, dijital TL tedavülüne yönelik aldığı nihai kararın bulunmadığı da açıklama içerisinde yer aldı. 

Testlerin tamamlanmasının ardından raporların 2022 senesi içinde kamuoyu ile paylaşılacağını bildiren TCMB, “farklı teknolojik alternatiflerin kapasite ölçümleri tamamlandıktan ve mimari kurguların tüm denemeleri sonuçlandırıldıktan sonra mevcut teknolojilerin dijital TL’ye ilişkin hukuki, iktisadi ve mali gereksinimleri karşılayıp karşılayamadığının tespitinin amaçlandığı” vurgulanan duyuruda, birinci faz araştırmalarının en kısa sürede bitirileceği aktarıldı. 

Yorumlar (0)