Dijital Türk lirası, gelecek sene hayata geçirilecek 

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında ileri teknolojilerin dijital Türk lirası gereksinime uygunluğu yönündeki araştırmaların ve geliştirmelerin devam edeceği ve bu kapsamda dijital Türk lirasının gelecek sene hayata geçirileceği bilgisi verildi.  

EKONOMİ 26.10.2021, 14:10 27.10.2021, 09:27
Dijital Türk lirası, gelecek sene hayata geçirilecek 

2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre uluslararası ticaret sisteminde kabul görecek bir alternatif para ve ödeme sistemi geliştirilmesi amacıyla ülke iş birlikleri tesis edilmesi yönünde çalışmalar sürdürülüyor. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın “Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesi” faz-1 pilot bulguları doğrultusunda, geniş ve yaygın katılımlı ileri aşama pilot testlerin yapılması bekleniyor. İleti ve mevcut teknolojilerin dijital Türk lirası gereksinimlerine uygunluğuna yönelik geliştirme ve araştırma çalışmaları devam ediyor. 

Programlanabilir para ve çevrim dışı ödemeler katman servislerine yönelik teknolojik altyapı oluşturulması araştırma, geliştirilme ve test çalışmaları yapılacak. Dijital Türk lirası sistemi ve bununla ilgili diğer sistemlerle entegrasyon çalışmalarına başlanacak. 



Mutabakat zabıtları imzalandı 

TÜBİTAK-BİLGEM, HAVELSAN ve ASELSAN arasında üçlü mutabakat zabıtları imzalandı. Merkez Bankası, buna yönelik geçtiğimiz ay imzaladıkları zabıt ile “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturulmuştu. Proje hakkında kritik ve stratejik teknolojilerin ön uygulama testlerinin yapılacağı faz-1 çalışmaları ışığında, platformun yeni katılımları genişletilecek. 

Faz-1 pilot uygulama çalışmaları kapsamında Merkez Bankası nezdinde prototip “Dijital Türk Lirası Ağı” tesis edilecek ve teknoloji paydaşları ile dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testleri yapılacak. Blokzincir teknolojisi, dağıtık yapıların ödeme sistemlerinde kullanım ve anlık ödeme sistemleri ile entegrasyon başlıklarında dijital Türk lirası Ar-Ge projesi kapsamında çeşitlilik gerektirebilecek testlerin yapılması da planlanıyor. 



Faz-1 sonuçları, testlerin tamamlanmasının ardından kamuoyu ile paylaşılacak. Gümrük ve ulaştırma hizmetlerinde blokzincir altyapı çalışmalarının tamamlanması ve blokzincir uygulamalarının yaygınlaştırılmasına yönelik hizmetler de gerekli fiziki ve hukuki altyapı çalışmaları tamamlanacak.  

Blokzincir teknolojisinin lojistik ve gümrük süreçlerinde uygulamalı örnekler incelenerek mevcut sistemlerle uygulanabilirlik ve entegrasyon bazlı değerlendirme projeleri yürütülecek. 

Yorumlar (0)