Devler Türkiye'nin gerisinde kaldı

IMF’nin Nisan 2021 Mali İzleme Raporu'na göre, salgında vatandaşlarına en fazla destek veren ülkeler sıralamasında Türkiye en üst sırada yer aldı.

EKONOMİ 01.05.2021, 17:12 01.05.2021, 21:41
Devler Türkiye'nin gerisinde kaldı

IMF Mali İzleme Raporu'na göre, Türkiye, salgın dönemi içinde G20'nin yükselen ekonomileri arasında GSYH’sine oranla en fazla likidite desteği sağlayan ülke oldu.

Çin'den tüm dünyaya yayılan korona salgınıyla, şimdiye kadar 150 milyonu aşkın kişi temas ederken 3 buçuk milyona yakın kişi de hayatını kaybetti..

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 11 Mart 2020 itibariyle salgın ilan ettiği Kovid-19, son 100 yılda görülen en kötü sağlık krizine yol açtı ve küresel ekonominin temellerini ciddi şekilde sarstı.

Sınırlar kapatıldı, küreselleşmede kırılma yaşandı

Salgın süreci boyunca sürede ekonomik faaliyet ve ticarette büyük sıkıntılar yaşandı ve milyonlarca kişi işini kaybetti.

Salgın, gelişmiş ülkelerin sağlık sistemleri üzerinden ekonomilerini zorlarken, düşük gelirli ülkelerde devam eden sorunların da ağırlaşmasına neden oldu. 

Uluslararası dayanışmanın daha önemli olduğu bir dönemde ülkeler sınırlarını kapattı, uluslararası ticarette aksamalar meydana geldi. Bu durum küreselleşmede kırılmayı getirdi.

Dünyanın dört bir yanında etkili olan salgın nedeniyle hükümetler, yayılımı önlemek amacıyla tedbirler uygulamak zorunda kalarak ekonomik hayatta kısıtlama kararına gitti.

Türkiye'nin mücadelesi dikkat çekti

Türkiye de salgını kontrolde tutabilmek için kapanma tedbirlerine başvururken salgının ekonomiye olumsuz etkisini azaltmak için girişimlerde bulundu.

Bu kapsamda destek ve teşvikler içinde kredi ve borçların yeniden yapılandırılması, piyasaya likidite desteği sağlamak ve düşük faizli kredi olanakları gibi yöntemleri kullanarak ekonomideki olumsuzluğu en aza indirmeye çalıştı.

Rusya ve Çin'i geride bıraktı

Türkiye'nin de içinde yer aldığı G20 yükselen piyasalar alanında Türkiye'yi; Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika Cumhuriyeti izledi. 

IMF raporunda, salgında milli gelirinin yüzde 9,4'ü oranında likit destek sağladığı belirtilen Türkiye, aynı sınıfta kabul edilen Çin, Brezilya, Hindistan, Güney Afrika gibi ülkeleri geride bıraktı. 

Türkiye'ye en yakın ülkeyse yüzde 6,2 ile Brezilya oldu. Bu alanda Rusya yüzde 1.5, Çin ise yüzde 1,3’te kaldı. 

Türkiye'nin salgın kapsamında Kredi Garanti Fonu üzerinden sağladığı kredilerin milli gelire oranı yüzde 6,4'ü buldu.

Sağlanan likidite destekleri

IMF'nin raporunda, Türkiye'nin sağladığı likidite desteklerinin içeriğinin; öz sermaye takviyesi, krediler, varlık alımı veya borç üstlenimi, garantiler ve borç ertelemesi gibi işlemler olarak geçtiği görüldü. 

Türk ekonomisinde salgın tedbirleri

• Türkiye Varlık Fonu (TVF), salgından olumsuz etkilenen firmalara sermaye desteği sağlamakla görevlendirildi.

• Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, salgından olumsuz etkilenen firmaların anapara ve faiz ödemelerini en az 3 ay erteledi ve yeniden finansman imkanı sağladı.

• Kamu bankaları öncülüğünde kredi kartı kredileri için geri ödeme sürelerinde uzatmaya gidildi, 

• Geliri düşük haneler için düşük faizli kredi paketleri açıklandı, 

• Esnafların nisan, mayıs ve haziran aylarındaki geri ödemeleri cezasız ertelendi, yeni düşük faizli krediler ve daha uzun geri ödeme süresi olan kredi kartları sağlandı, 

• İstihdamını koruyan firmalara kredi paketleri sunuldu,

• Kamu bankaları konut alımları ve tüketici harcamaları için yeni bireysel kredi kampanyaları başlattı. Çiftçilerin vadesi dolacak kredileri de 6 ay ertelendi.

• Ekonomik İstikrar Kalkanı destek paketi bünyesinde, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefalet limitiyle kullandırılan krediler için Hazine desteği 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkarıldı.

Yorumlar (0)