Dev uçaklar 1 yolcu için kalkıyor

İngiltere'de Covid-19 sebebiyle yolcu bulunmuyor. Havayolu şirketleri, büyük havalimanlarındaki kalkış-iniş saatlerini kaybetmemek için bazen 1 yolcu ile bile sefer yapıyor. Şirketler, salgın döneminde "sıra dağıtım kurallarının" yumuşatılmasını talep ediyor. Şirketler arasında Türk Hava Yolları da (THY) bulunuyor.

EKONOMİ 10.03.2020, 13:46
Dev uçaklar 1 yolcu için kalkıyor

İngiltere'de havayolu şirketleri, büyük havalimanlarında tüm şirketlere tanınan iniş-kalkış haklarınını yitirmemek için seferlerinin çoğunu bazen birkaç yolcu ile bazen de tamamen boş uçaklarla sürdürüyor.

"İniş-kalkış saat hakkımızı kaybetmek istemiyoruz"

BBC'de yer alan habere göre Virgin Atlantic şirketinin üst yöneticisi Shai Weiss, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) dolayısıyla taleplerde "çarpıcı düşüş" yaşandığını vurgulayarak, "Bazı durumlarda neredeyse boş uçaklarla uçmak zorunda kalıyoruz" diye konuştu.

Virgin Atlantic şirketinin CEO'su Shai Weiss, ancak Heathrow gibi büyük havalimanlarındaki kalkış ve iniş saatlerini kaybetmemek için bu uçuşlara devam etmek zorunda olduklarına vurgu yaptı.

"Sıra kuralları değişsin"

Bir İngiliz havayolu şirketi de sıra kurallarının değişmemesi durumunda gelecek iki hafta içinde 32 seferini sadece yüzde 40 dolulukla yapmak zorunda kalacağını, bunun 5 binden fazla koltuğun boş kalması anlamına geleceğini bildirdi.

Avrupa'da büyük havalimanlarında sıra dağıtımı kuralları, Heathrow, Gatwick, Stansted ve Manchester'ın yanı sıra Londra'da Luton ve London City havaalanları için de geçerli. Şirketler, uçuşlarını gerçekleştiremezse bu sıraları kaybediyor ve eski saatlerinin yerini başka şirketlerin uçuşları dolduruyor.

Lobi başladı

Havayolu şirketleri salgın döneminde bile taviz verilmeyen bu katı kuralın yumuşatılması için lobi yapmaya başladı. Havacılık endüstrisi grubu Airlines UK Üst Yöneticisi Tim Alderslade de "bu benzersiz (salgın dönemi) ve zorlu koşullarda" boş uçakları sefere çıkarmak zorunda kalmanın para ve yakıt israfının yanı sıra boşuna karbon emisyonuna neden olacağını kaydetti.

Habere göre ayrıca, İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Avrupa Komisyonuna Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgını sırasında havalimanlarında sıra dağıtım kurallarının yumuşatılmasını talep eden mektup yazdı.

Yorumlar (0)