Dev petrol şirketlerini tedirgin eden rapor: 1 trilyon dolarlık tehlike

Dünyanın önde gelen doğal gaz ve petrol şirketlerinin küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlanmak üzere 2030 itibarıyla üretimlerini en az yüzde 50 oranında azaltması gerekiyor. Dünyanın borsaya kote en önemli doğal gaz ve petrol şirketlerinin iklim değişikliğini engellemeye ilişkin yönelik hedeflere uymaması halinde 1 trilyon dolar kaybetme riski olduğu hesaplandı. 

EKONOMİ 09.09.2021, 10:17
Dev petrol şirketlerini tedirgin eden rapor: 1 trilyon dolarlık tehlike

Londra merkezli düşünce kuruluşu olarak bilinen Carbon Tracker'ın, bu sene 5.’sini yayımladığı "Hayatta Kalmak için Uyum Sağlamak" adlı raporunda, doğal gaz ve petrol sektörüne yatırımı sürdürmenin riskleri analiz edildi.

1 trilyon dolar kaybetme riski var

Küresel salgın sebebiyle geçen sene, petrol fiyatlarının düştüğü süreçte 5 büyük petrol projesine şirketler yatırım yaptı.

Guyana'da ExxonMobil'in, 5,5 milyar dolarlık Payara ve 1,8 milyar dolarlık Pacora petrol sahaları, Woodside firmasının Senegal'daki 3,9 milyar dolarlık Sangomar sahası, Petrobras'ın Brezilya'daki 4 milyar dolarlık Itapu sahası ile birlikte Total, Shell ve Petrobras'in Brezilya'daki 2,7 milyar dolarlık Mero 3 sahaları bu projelerden oldu.

Raporda, Paris Anlaşması çerçevesinde küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak adına; 2030 itibarıyla dünyanın borsaya kote en önemli ve en büyük 40 şirketinden 20'sinin üretimlerini en az yüzde 50, pek çok kaya petrolü üreticisi firmanın ise üretimini yüzde 80 düşürmesi gerekiyor.

“En fazla kaybedecek şirketler ExxonMobil ve ConocoPhilips olacak”

ExxonMobil ve ConocoPhilips’in en çok kaybeden firmalar olması bekleniyor.

Söz konusu şirketler buna rağmen, 1,5 derece hedefiyle uyumsuz büyük projelere yatırım yapmayı sürdürüyor. Daha önce "sıfır emisyon" hedefleri belirleyen firmalar da bunlar arasında yer alıyor.

Bu firmalardan yalnızca Shell, Total Energies, Eni ve BP’nin gelecek senelerde petrol üretimini azaltma planı da yer alıyor. Eni ve Shell gaz üretimini artırmayı planlarken, BP ise gaz üretimini azaltmayı taahhüt etti.

Şirket gelirlerini etkileyecek

Petrol talebinin iklim değişikliğiyle mücadele yönündeki politikaları ve temiz enerji teknolojilerin hızlı bir şekilde büyümesi sonucunda giderek azalması ve petrol fiyatlarının da düşerek şirketlerin gelirlerini etkileyeceği tahmin ediliyor.

Firmaların iş modellerini mevcut şekilde devam ettirmeleri halinde 1 trilyon doların üzerinde ekonomik kayıp ve yatırımlarının düşük karbon dünyasında atıl varlık durumuna gelme tehlikesi bulunuyor. Bunun 490 milyar doları kaya petrolü projelerini kapsarken, 200 milyar doları ise derin deniz projelerini kapsıyor.

Eni’nin portföyünün yüzde 25’i, BP’nin yüzde 40, Shell’in yüzde 53, Chevron’un yüzde 60, ExxonMobil’in yüzde 80 ve ConocoPhilips'in yüzde 88'inin gelecek senelerde atıl kalma riski bulunuyor.

Carbon Tracker Petrol, Gaz ve Maden Birimi Yöneticisi Mike Coffin, doğal gaz ve petrol şirketlerinin iklim değişikliğini engellemeye ilişkin küresel çabaların başarısına karşı oynadığını ifade ederek "Bu şirketler eğer iş planlarını olduğu gibi sürdürürse düşük karbon ekonomisinde rekabetçi olamayacak projeler kapsamında bir trilyon dolardan fazla yatırımı kaybedecek." sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)