Destici: Elektrik ve doğal gaza zam yok

Katıldığı bir etkinlikte 2023 bütçe görüşmelerine dair detayları açıklayan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, en çok bütçenin ayrıldığı bakanlıkları da sıraladı. Aralık ve ocak ayında enflasyondaki düşüşün yüzde 50'ye yaklaşacağını vurgulayan Destici, "Elektrik ve doğal gazda fiyat artışı olmayacak." dedi.

EKONOMİ 08.12.2022, 16:05 Hakan Öksüz
Destici: Elektrik ve doğal gaza zam yok

İstanbul'da yapılan "Türkiye 2023 Zirvesi ve Para Sohbetleri" etkinliğine katılan Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Pandeminin ardından Ukrayna'da patlak veren savaş nedeniyle diğer ülkeler gibi Türkiye'nin de olumsuz anlamda etkilendiğini kaydeden Destici, dış politikadaki çalışmalar sayesinde ülkenin ekonomisinin ayakta tutulmaya çalışıldığını söyledi.

"Bütçemizde 650 milyar liralık açık mevcut"

2023 yılı bütçesine ilişkin görüşmelerin TBMM'de devam ettiğini vurgulayan Destici, bazı ayrıntıları vatandaşlar ile paylaşmak istediğini ifade etti. 2023 yılı tahmini bütçesinin 4 trilyon 469 milyar lira olduğunu belirten Destici, "Bu bahsettiğim giderler. Gelirler ise yaklaşık 3 trilyon 810 milyar lira. Dolayısıyla 650 milyar liralık açık mevcut. Bütçe açığı yüzde 3,5 civarında. Faiz giderlerimiz, bütçe açığındaki en önemli kalemlerden biri olarak göze çarpıyor. Bundan halen daha kurtulamadık. Bundan önceki son 15 yıla baktığımızda şu an durum biraz daha iyi. Bu dönemde bütçedeki faiz giderlerinin yüzde 20'yi aştığı zamanlar olmuştu, şu an ise yüzde 12 civarında." dedi.

En çok bütçe ayrılan bakanlıkları sıraladı

Bütçede en büyük payın Milli Eğitim Bakanlığına ayrıldığını kaydeden Destici, "Bunu Sağlık Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı takip ediyor. Savunmaya bu denli büyük bir bütçe ayırmayı kimse istemiyor ama coğrafyamızın durumu ortada. Burada güçlü değilseniz, haklılığınız işe yaramıyor. O nedenle ordumuz güçlü olmalı. Savunma sanayisi daha da güçlenmeli. Savunma sanayisinde yerli üretim arttı. Eskiden yüzde 30'larda olan yerlilik oranı, şu an yüzde 80'i aşmış durumda. Savaş uçaklarımızı, gemilerimizi ve insansız hava araçlarımızı yapmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Enflasyondaki düşüş, yüzde 50'ye yaklaşacak"

Küresel çapta büyüme rakamlarında küçülme görüldüğünü ancak Türkiye ekonomisinin yıllık büyümesinin yüzde 6-7 civarında olduğunu söyleyen BBP lideri Mustafa Destici, "Dövizdeki artış da kontrol altına alındı. Küresel çapta yaşanan enerji krizinden fazla etkilenmedik. Öte yandan yüksek enflasyonun bütün vatandaşlarımızı da etkilediği doğrudur. Enflasyondaki düşüş, aralık ve ocakta yüzde 50 seviyesine yaklaşacak. Elektrik ve doğal gazda fiyat artışı yok. Zaten brent petrol fiyatlarının düşmesiyle birlikte dünya çapında bir rahatlama yaşandı." vurgusunu yaptı.

Yorumlar (0)