Depremde riskli binalarla ilgili nereden bilgi alınır?

Meydana gelen deprem sonrası riskli binalara ilişkin bilgi almak isteyenler ALO 181'i arayıp bilgi sahibi olabiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bankalar vasıtasıyla yeniden konut yaptırmak ya da yeniden kiraya çıkmak isteyen depremzedeler için sunduğu imkanlar bulunuyor.

EKONOMİ 27.01.2020, 12:18
Depremde riskli binalarla ilgili nereden bilgi alınır?

Merkez üssü Elazığ ilinin Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı ALO 181 Çağrı Merkezi'ne gelen aramalarda yüzde 45 artış oldu.

Çevresel sorunlar, kentsel dönüşüm ve tapu kadastro uygulamalarına yönelik 2013 yılından bu yana çözüm odaklı hizmet sunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çağrı merkezi olan "ALO 181" hattıyla, kuruluşundan bugüne binlerce vatandaşın talep, beklenti ve şikayetleri çözüme kavuşturuldu.

1234 çağrı cevaplandı

Merkez üssü Elazığ ilinin Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından ALO 181, Elazığ ve Malatya'dan bin 234 çağrıya cevap verdi.

Özellikle 6,8 büyüklüğündeki Elazığ depreminin ardından riskli yapılardaki hasar tespit çalışmalarına ilişkin bilgi edinmek isteyen vatandaşların aramaları sebebiyle ALO 181'e gelen çağrılarda yüzde 45 artış oluştu.

Barınma hakkını kullanırken deprem korkusu yaşamadan daha güvenli yapılarda oturma isteklerini dile getiren vatandaşlar, yasalar çerçevesinde riskli yapılarla ilgili neler yapılabileceğine ilişkin ALO 181'den bilgi alabiliyor.

Deprem mağdurlarına da "desteklere ilişkin bilgi" veriliyor

Yetkililer tarafından vatandaşlara, riskli yapılara ilişkin süreçle ilgili, "riskli yapı tespitinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılmış kurum ve kuruluşlara yaptırılabileceği, başvuru için binanın bir kat malikinin başvurusunun yeterli olduğu, yapılan teknik inceleme sonrası kısa sürede tahliye ve yıkım sürecinin başlatılacağı" belirtildi.

Vatandaşlara, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının binanın yeniden yapımına kadar hak sahiplerine 18 aya kadar ve kiracılara da bir defalık kira yardımında bulunulacağı bilgisi verildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, faiz desteğinden yararlanarak evini yeniden yaptırmak isteyenlere de bankalardan çekilecek kredilerde konut ve iş yeri olmak üzere yüzde 4 faiz desteği ve bazı harçlardan da muafiyetler sağlıyor. Riskli alanlar, rezerv yapı alanları ve riskli yapıların bulunduğu parsellerde hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar alınıyor.

Yorumlar (0)